Η κλιματική αλλαγή είναι μία επικίνδυνη πραγματικότητα για τον πλανήτη. Στη Βραζιλία τα επίπεδα αποψίλωσης του δάσους του Αμαζονίου αυξήθηκαν για τέταρτο μήνα στη σειρά. Την ίδια ώρα ένα νέο σφοδρό κύμα καύσωνα πλήττει τις νοτιοδυτικές πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών. Πολύ υψηλές θερμοκρασίες κυριαρχούν και στην Βόρεια Ευρώπη με τους Φινλανδούς να κατακλύζουν τις ακτές της χώρας.

ΗΠΑ: Καύσωνας και πυρκαγιές στις δυτικές πολιτείες
Ένας στρόβιλος φωτιάς σαρώνει τα πάντα στον Εθνικό δρυμό του Κλάμαθ στην Βόρεια Καλιφόρνια.

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει περισσότερες από 4.500 πυρκαγιές στα δάση των δυτικών Ηνωμένων Πολιτειών από την αρχή του χρόνου.

Ο καύσωνας γίνεται εφιάλτης για την Βόρεια Αμερική.

Την περασμένη εβδομάδα έχασαν την ζωή τους από τις ακραίες θερμοκρασίες τουλάχιστον 200 άνθρωποι στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες και 500 στον Καναδά. Το μικρότερο σε ηλικία θύμα ήταν 37 και το μεγαλύτερο 97 ετών.

Από σήμερα περισσότερα από 30 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να βιώσουν ένα νέο κύμα αφόρητης ζέστης που θα πλήξει και πάλι τα δυτικά της χώρας, από την Καλιφόρνια μέχρι τη Νεβάδα.

Φινλανδία: Καύσωνας στο χωριό του Άγιου Βασίλη
Σφοδρό κύμα καύσωνα πλήττει και την Βόρεια Ευρώπη. Οι Φινλανδοί καταφεύγουν στις παραλίες για να δροσιστούν.

Στο Ροβανιέμι, το ξακουστό χωριό του Άη Βασίλη, κοντά στο Αρκτικό Κύκλο, ο υδράργυρος «σκαρφάλωσε» στους 27 βαθμούς κελσίου, ταλαιπωρώντας και τους ταράνδους που χάνουν το τρίχωμά τους.

Βραζιλία: Κλιμακώνεται η καταστροφή του παρθένου δάσους στον Αμαζόνιο
Η ανθρώπινη επίδραση στο περιβάλλον εξακολουθεί να είναι καταστροφική. Στη Βραζιλία για τέταρτο συνεχόμενο μήνα αυξήθηκαν τα ποσοστά αποψίλωσης του παρθένου δάσους στον Αμαζόνιο.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και διεθνείς οργανισμοί υπογραμμίζουν πως οι χειρισμοί και τα νομοθετήματα της Κυβέρνησης του Προέδρου Μπολσονάρο που αφειδώς εγκρίνει άδειες εκμετάλλευσης του δάσους στον Αμαζόνιο θα επιφέρουν σε ελάχιστο χρόνο ανήκεστο βλάβη στο οικοσύστημα του παγκόσμιου πνεύμονα.

Πηγή: patrastimes.gr