Η Αργεντινή έγινε η πέμπτη χώρα στον κόσμο που ξεπέρασε το όριο του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων κορονοϊού. Πρόκειται για μακράν τη μικρότερη χώρα όπου ξεπερνιέται το όριο, καθώς η εξάπλωση του ιού επιταχύνθηκε τις τελευταίες εβδομάδες.

Τις προηγούμενες 24 ώρες, στην Αργεντινή καταγράφηκαν 12.982 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 451 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού έφθασε έτσι τους 26.718 νεκρούς επί συνόλου 1.002.662 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Στη Βραζιλία, τη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής και εκείνη που τα περισσότερα κρούσματα και θανάτους, τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 15.383 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 271 θάνατοι από την COVID-19. Συνολικά, η Βραζιλία έχει πάνω από 5,2 εκατομμύρια κρούσματα και 154.176 νεκρούς.

Στο Μεξικό, τις προηγούμενες 24 ώρες, άλλοι 171 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, ενώ επιβεβαιώθηκαν 3.699 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Μέχρι σήμερα ο απολογισμός στη χώρα είναι 86.338 νεκροί και 854.926 κρούσματα.

Επιθέσεις σε υγειονομικούς στην Κολομβία
Μια άλλη χώρα που πλήττεται ιδιαίτερα από τον κορονοϊό στη Λατινική Αμερική είναι η Κολομβία. Μόνο που εκεί, εκείνο που φαίνεται να ξεφεύγει δεν είναι (μόνο) οι αριθμοί αλλά και οι επιθέσεις στο υγειονομικό προσωπικό.

Επιθέσεις που αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο έχουν καταγραφεί 242 επιθέσεις, οι περισσότερες τα τελευταία 20 χρόνια!

Οι επιθέσεις σε βάρος υγειονομικού προσωπικού κατέγραψαν «άνοδο 63% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο» του 2019, όταν είχαν καταγραφεί 148 τέτοιες ενέργειες, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Οι αρχές της Κολομβίας χαρακτηρίζουν επιθέσεις από τις απειλές ως τις διακρίσεις και τους τραυματισμούς μελών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, όπως και την παρακώλυση της προσφοράς φροντίδας σε ασθενείς. Περίπου το «38% των περιπτώσεων επιθέσεων εναντίον εργαζομένων στον τομέα υγείας» συνδέεται «με την πανδημία» του κορονοϊού, πρόσθεσε το υπουργείο.

Σύμφωνα με τις αρχές, γιατροί, νοσοκόμοι, πληρώματα ασθενοφόρων, τεχνικοί και βοηθητικό προσωπικό έχουν «κατηγορηθεί για ιατρική αμέλεια ή υφίστανται διακρίσεις διότι θεωρούνται πηγές μόλυνσης».

Μέσα στους εννέα μήνες αυτούς εξάλλου «αυξήθηκαν οι ενέργειες» ένοπλων οργανώσεων που χρηματοδοτούνται από τη διακίνηση ναρκωτικών εναντίον ιατρικών αποστολών σε παραμεθόριες περιοχές.

Η Κολομβία βιώνει αναζωπύρωση της βίας, ειδικά στις περιφέρειες που γειτονεύουν με τη Βενεζουέλα και τον Ισημερινό, παρά τη συμφωνία ειρήνης του 2016 με την πρώην οργάνωση ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).

Διάφορες ένοπλες ομάδες συγκρούονται για τον έλεγχο των άλλοτε οχυρών των μαρξιστών ανταρτών, η οργάνωση των οποίων μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα.

Η Κολομβία των περίπου 50 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου επιβάλλονταν περιοριστικά μέτρα από την 25η Μαρτίου ως την 1η Σεπτεμβρίου, πλησιάζει το ένα εκατομμύριο επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ενώ οι νεκροί εξαιτίας της COVID-19 έχουν φθάσει τους 29.102 από την 6η Μαρτίου, όταν εντοπιζόταν η πρώτη περίπτωση μόλυνσης, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: patrastimes.gr