«Για άλλη μία φορά, η κυβέρνηση μιλάει με έργα. Η τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, λύνει τα προβλήματα και ανοίγει το δρόμο για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος στο χώρο του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης», δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης  με αφορμή την ψήφιση, στη Βουλή, της τροπολογίας με την οποία επιτράπηκε η ανταλλαγή οικοπέδου που ανήκει στη διαχείριση της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., με οικόπεδο του Δήμου Θεσσαλονίκης, ώστε να υλοποιηθεί το έργο.

«Εξέλιξη για την οποία συνεργαστήκαμε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένο, ώστε να υλοποιηθεί ένα έργο υψηλού συμβολισμού και διεθνούς εμβέλειας, το οποίο θα συμβάλλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του Ολοκαυτώματος, αλλά και στην αναβάθμιση της περιοχής. Στη νέα θέση του, εκεί από όπου, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αναχώρησαν τα “ τρένα του θανάτου” που οδήγησαν χιλιάδες Εβραίους της Θεσσαλονίκης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, το κτίριο θα αποτελεί μέρος του τοπίου του παραλιακού μετώπου και θα “ συνομιλεί” με το πιο γνωστό τοπόσημο της Θεσσαλονίκης, τον Λευκό Πύργο», προσέθεσε.

Το έργο χρηματοδοτείται από δωρεές της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και επιχορηγείται και από το Ελληνικό Δημόσιο. Όπως είπε ο κ. Καλαφάτης, η  έναρξη των εργασιών για την υλοποίηση του έργου εντός του έτους 2021, έχει ιδιαίτερα σημαντικό συμβολισμό και θετικό αντίκτυπο, καθώς συμπίπτει με την Ελληνική Προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος.

Η τροπολογία προβλέπει, ακόμη, την ανταλλαγή οικοπέδων για τη δημιουργία χώρων πρασίνου και στάθμευσης.

Κ. Ζέρβας: Ένα εμβληματικό έργο για την πόλη και τη χώρα περνάει σε φάση κατασκευής

Τη χαρά και την ικανοποίησή του εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, επισημαίνοντας ότι «με την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας από τη Βουλή, αίρονται εμπόδια ετών κι ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή ενός από τα πλέον εμβληματικά έργα της Θεσσαλονίκης».

Υπογράμμισε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης στηρίξε και συμμετείχε από την πρώτη στιγμή σε όλες τις προσπάθειες και ενέργειες επίλυσης υπαρκτών προβλημάτων, με αποφασιστικότητα και αμεσότητα.

Μέσα μέσα από την ανταλλαγή εκτάσεων μεταξύ Δήμου και ΟΣΕ, υπογράμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Ολοκαυτώματος αποκτά μεγαλύτερη προβολή, αφού χωροθετείται σε κεντρικότερο σημείο, ενώ την ίδια ώρα αναβαθμίζονται η προσβασιμότητα και η λειτουργικότητά του, καθώς διασφαλίζονται οι αναγκαίες προσβάσεις προς το κτίριο αλλά και η δημιουργία του απαραίτητου χώρου στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του.

«Ένα εμβληματικό έργο για την πόλη μας, αλλά και συνολικά για τη χώρα περνά στη φάση κατασκευής. Μέσα από αυτό η Θεσσαλονίκη τιμά το παρελθόν της και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Ένας τόπος μνήμης και μαρτυρίας μετατρέπεται σε ένα διεθνές σύμβολο ενάντια στον ρατσισμό -στις διακρίσεις κάθε είδους- και δίνει νέα δυναμική και προοπτική στην ίδια την πόλη», τόνισε ο κ. Ζέρβας, ο οποίος ενημέρωσε για τις εξελίξεις τους επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Πηγή: patrastimes.gr