Συγκρατημένοι και προσεκτικοί ως προς τις εκτιμήσεις παρουσιάζονται οι εκπρόσωποι το τουρισμού μετά και τις τελευταίες υγειονομικές εξελίξεις. Όλοι αναγνωρίζουν την  κρισιμότητα των περιστάσεων αποφεύγουν να κάνουν προβλέψεις και κρατούν μια στάση αναμονής μακριά τόσο από αισιόδοξες προβλέψεις ή καταστροφολογίες.

Διάχυτος είναι ο προβληματισμός για το πώς και με ποιους κανόνες θα γίνει άνοιγμα της αγοράς και ειδικά του τουρισμού. Μάλιστα τονίστηκε ότι εάν δεν ανοίξει  συνολικά η εμπορική κίνηση δεν μπορεί να νοείται ότι θα ξεκινήσει η σεζόν.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΕΤΕ έχει υιοθετήσει μια στρατηγική στήριξης των προτάσεων για ενιαίους ευρωπαϊκούς κανόνες, αλλά και μιας τακτικής βήμα – βήμα προώθησης λύσεων στη βάση ενός πλαισίου που προβλέπει

·         Πιστοποιητικά Εμβολιασμού

·         Πρωτόκολλα ελέγχου μέσω «rapid tests» και διασφάλιση διαθεσιμότητας

·         Επίλυση τεχνικών θεμάτων σχετικά με την PLF (Passenger Locator Form) και δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής φόρμας (EU PLF).

·         Θέσπιση ξεκάθαρων κοινών κανόνων ταξιδιών τόσο ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και με τρίτες χώρες.

·          Δημιουργία ελεύθερων ζωνών μετακίνησης μεταξύ συγκεκριμένων χωρών ή περιοχών ανάλογα με την επιδημιολογική τους κατάσταση, αλλά και την πορεία των εμβολιασμών

·          Πρωτόκολλα Υγιεινής

·         Προσωρινό πλαίσιο Κρατικών Ενισχύσεων

«Μικρό καλάθι»

Τούτων δοθέντων κι εν όψει των ανακοινώσεων για το ΑΕΠ είναι προφανές ότι οι όποιες προβλέψεις για τον τουρισμό είναι παρακινδυνευμένες γιαυτό και άλλωστε οι παράγοντες του τουρισμού κρατούν «μικρό καλάθι» με δεδομένο ότι οι ρυθμοί κρατήσεων είναι μηδενικοί.

Έτσι όπως αναφέρουν στο “Reporter.gr” στόχοι που αναφέρθηκαν από επίσημα κυβερνητικά χείλη για το 60% των εσόδων του 2019, δηλαδή περί τα 11 δις ευρώ ή ακόμη και για 50% των εσόδων δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ρεαλιστικοί. Αναμένουν την πορεία των εμβολίων και βέβαια να δουν το αν θα καταφέρει η χώρα να μη χάσει τον Ιούνιο για να καταγράψουν εκτιμήσεις.

Πάντως ο τουρισμός θα είναι το βαρόμετρο για το ΑΕΠ αλλά και τη συνολική πορεία της ώρας καθώς με βάση εκτιμήσεις το Υπ. Οικονομικών εφόσον το 2021 διασφαλιστεί το 40% των εσόδων του 2019, τότε ο ρυθμός ανάπτυξης θα πέσει κάτω από το 3% και μάλιστα αισθητά. Αν πάμε στο 60% των εσόδων του 2019, τότε η ανάπτυξη μπορεί να παραμείνει σημαντικά πάνω από το 3%, καθώς αυτή η διαφορά του 20%, που μεταφράζεται σε πάνω από 3 δισ. ευρώ, αντιστοιχεί περίπου σε 1,5 μονάδα του ΑΕΠ.

Πηγή: patrastimes.gr