Με «άρωμα» από Μίκη Θεοδωράκη θα ξεκινήσει το βράδυ του Σαββάτου (αύριο) 4 Σεπτεμβρίου, στο αίθριο του Εργοστασίου Τέχνης «Θάνος Μικρούτσικος», η συναυλία του Χρήστου Λεοντή με τους Μίλτο Πασχαλίδη, Κώστα Τριανταφυλλίδη και Ιωάννα Φόρτη. Την αφήγηση κάνουν οι Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος και Ουρανία Μπασλή. Πρόκειται για την παρουσίαση ενός εξαιρετικού μουσικού έργου με τίτλο «Καντάτα Ελευθερίας», γραμμένο από τον Χρήστο Λεοντή.

Η συναυλία – θα πραγματοποιηθεί κανονικά – θα ανοίξει με την Μεικτή Χορωδία Δήμου Κηφισιάς να ερμηνεύει κομμάτια από τον «Επιτάφιο», με το κοινό να καλείται να αποδώσει φόρο τιμής στον μεγάλο Καλλιτέχνη. Παράλληλα οι θεατές θα απολαύσουν την παρουσίαση ενός εξαιρετικού έργου το οποίο αναφέρεται στην περίοδο της επανάστασης του 1821. Η «Καντάτα Ελευθερίας» παρουσιάζεται από τον Πολιτιστικό Οργανισμό, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων   για την συμπλήρωση 200 χρόνων από την ελληνική Επανάσταση.

Περιλαμβάνει μελοποιημένα ποιήματα καθώς και κείμενα των Ρήγα, Σολωμού, Μακρυγιάννη. Γράφτηκε το 1970 και ηχογραφήθηκε με τη φωνή του ίδιου του συνθέτη, με την Άννα Συνοδινού να διαβάζει και κυκλοφόρησε με δυσκολία σε μικρό δίσκο βινυλίου. Αργότερα ο «Θούριος του Ρήγα» κυκλοφόρησε με τη φωνή του Νίκου Ξυλούρη.

Ο Χρήστος Λεοντής με αφορμή την αυριανή συναυλία στην Πάτρα αναφερόμενος στην απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη τόνισε: « Έδυσε ο ήλιος. Ο Ήλιος εβασίλεψε (κατά τον Μακρυγιάννη), έσβησες ψες αστέρι μου (κατά το Ρίτσο), αφήνοντας πίσω μία πανδαισία ομορφιάς, αξιοπρέπειας, αδελφοσύνης, ενότητας, ελευθερίας και αγώνα. Μακάρι οι νέοι να σκύψουν στο έργο του Μίκη και να φύγουν από τη νάρκη της παραίτησης».

Στη συναυλία συμμετέχουν οι μουσικοί: Μάνος Αβαράκης – Φυσαρμόνικα, Μανόλης Ανδρουλιδάκης – Λαούτο- Ακουστική κιθάρα, Βαγγέλης Ζαρμπούτης – Μπουζούκι, Τεό Λαζάρου – Μπάσσο, Νεοκλής Νεοφυτίδης – Πιάνο, Αντώνης Παπαγγελής – Κλασική κιθάρα, Βασίλης Ραψανιώτης – Βιολί.

Συμμετέχουν επίσης,  η Μεικτή Χορωδία του Δήμου Κηφισιάς και η Χορωδία του Δημορτικού Ωδείου Πατρών.

Διεύθυνση: Θανάσης Αρβανίτης

Εκτός από την Καντάτα Ελευθερίας, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και άλλα τραγούδια από την μακροχρόνια συνθετική δραστηριότητα του Χρήστου Λεοντή.

Η συναυλία  «συνδιοργανώνεται με την ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος.

Η προμήθεια των εισιτηρίων για την συναυλία γίνεται  ηλεκτρονικά από την πλατφόρμα ticketservises.gr στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού patrasculture.gr και το βιβλιοπωλείο «Ροδόπουλος».

Οι τιμές των εισιτηρίων για την συναυλία διαμορφώνονται ως εξής: Γενική είσοδος 10.00 €. Άνεργοι, Φοιτητές, πολύτεκνοι, άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών,  7.00€. Για συλλόγους – σωματεία και για προμήθεια από 10 εισιτήρια και πάνω, ισχύει η ειδική προσφορά των 5.00€ κατ’ άτομο. Για τα άτομα με αναπηρία και τον συνοδό τους η είσοδος είναι δωρεάν.

Για την είσοδο του κοινού στις συναυλίες και στις Θεατρικές παραστάσεις που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους δεν απαιτείται rapid test ή self test ούτε πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η είσοδος γίνεται με τη χρήση της μάσκας και με την τήρηση των αποστάσεων τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά τη διάρκεια των παραστάσεων και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Πηγή: patrastimes.gr