Με ένα λεπτό στρώμα τέφρας καλύφθηκε το μικρό νησί Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, στην ανατολική Καραϊβική, μία ημέρα μετά τη θεαματική έκρηξη ενός ηφαιστείου το οποίο για δεκαετίες ήταν ανενεργό.

Η έκρηξη του ηφαιστείου Λα Σουφριέρ έστειλε μαύρα σύννεφα τέφρας περίπου 10 χλμ. στον αέρα, προκαλώντας την απομάκρυνση κατοίκων. Βοή εξακολουθεί να ακούγεται από το ηφαίστειο με την τέφρα να επικαλύπτει στέγες, αυτοκίνητα και δρόμους στο Κινγκστάουν, πρωτεύουσα του Αγίου Βικεντίου και Γρεναδίνων.

Το έδαφος καλύφθηκε με περίπου 30 εκατοστά τέφρας και τμήματα βράχων από την έκρηξη, ανέφερε στο Reuters, ένας αυτόπτης μάρτυρας στην πόλη Ραμπάκα, σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από το ηφαίστειο. Σύννεφα τέφρας σκιάζουν τον ήλιο δίνοντας στον ουρανό μια όψη ζοφερού λυκόφωτος.

Ο πρωθυπουργός, Ραλφ Γκονσάλβες δήλωσε πως δεν είναι σαφές πόση περισσότερη τέφρα μπορεί να εκλύσει το ηφαίστειο και πρόσθεσε πως περισσότεροι από 3.200 άνθρωποι βρίσκονται τώρα σε καταφύγια. “Το μόνο που ζητώ από όλους είναι ψυχραιμία”, δήλωσε ο Γκονσάλβες στους δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψης σε ένα καταφύγιο.

Στο νησί Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες ζουν περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι, οι οποίοι είχαν να δούν ηφαιστειακή δραστηριότητα από το 1979, όταν μια έκρηξη προκάλεσε ζημιές περίπου 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Η έκρηξη του Λα Σουφριέρ το 1902 είχε προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 1.000 ανθρώπων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις 10.00 π,μ. τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας) ο Εθνικός Οργανισμός Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης ανέφερε πως “ο ατμός/ο καπνός” από το ηφαίστειο είχε αυξηθεί τις προηγούμενες λίγες ώρες, προειδοποιώντας όσους ζουν κοντά στο σημείο να είναι έτοιμοι να “απομακρυνθούν την τελευταία στιγμή”.

Νωρίτερα η υπηρεσία ανέφερε στη σελίδα της στο Facebook πως “ισχυρή οσμή θείου διαχέεται στον αέρα” και κάλεσε τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί. Οι αρχές λένε πως περιμένουν τα επιστημονικά πορίσματα προτού ανακοινώσουν οποιαδήποτε περαιτέρω βήματα.

Πηγή: patrastimes.gr