Για την παράταση του lockdown, το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος κορωνοϊού, τον ισχυρισμό ότι τα ΜΜΜ λειτουργούν ως εστία μετάδοσης, το σχέδιο ενίσχυσης της Aegean και την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε σε συνέντευξή του ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής.

Μιλώντας στην εφημερίδα “Political” ο Κώστας Καραμανλής απαντώντας στην απόφαση της κυβέρνησης να παρατείνει το lockdown ανέφερε: «Η κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας λαμβάνει τις αποφάσεις της με βάση τα επιστημονικά δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας κάθε φορά και τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων. Κανείς δεν αρνείται ότι η κατάσταση σήμερα είναι δύσκολη. Όμως έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πανδημία που έχει γονατίσει τις ισχυρότερες χώρες στον κόσμο. Και εμείς, η Ελλάδα, δίνουμε τη μάχη μας. Πονάμε για κάθε ανθρώπινη απώλεια αλλά δικαιούμαστε να πιστεύουμε ότι, όπως είπε κι ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα θα είναι ως το τέλος στην πλευρά των νικητών αυτού του πολέμου. Και να σας πω κάτι; Τους πολίτες που προβληματίζονται κι ανησυχούν τους καταλαβαίνω. Ανθρώπινο είναι. Όλοι μας ανησυχούμε. Αυτό που δεν δέχομαι, είναι ότι κάποιοι για αντιπολίτευση επενδύουν στην πανδημία και σπεκουλάρουν με τον ανθρώπινο πόνο. Ειλικρινά σας το λέω, όταν διάβασα εκείνη την ανάρτηση της Αυγής για τους τάφους στην πατρίδα μου τις Σέρρες, ανατρίχιασα. Είναι δυνατόν στην Ελλάδα του 2020 να γίνεται πολιτική με τέτοιους όρους; Οφείλουμε όλοι να καταλάβουμε ότι θέματα όπως η αντιμετώπιση της πανδημίας –και μάλιστα ακριβώς την ώρα της μεγάλης μάχης – απαγορεύεται να γίνονται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης. Χρειάζεται όλοι να δείξουμε υπευθυνότητα».
Για το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος κορωνοϊού τόνισε: «Η κυβέρνηση οφείλει να ανησυχεί αλλά και να προετοιμάζεται. Κι αυτό ακριβώς κάνουμε».

Για τον ισχυρισμό της αντιπολίτευσης ότι τα ΜΜΜ λειτουργούν ως εστία μετάδοσης κορωνοϊού, ο Υπουργός Μεταφορών απάντησε: «Όλες οι υπάρχουσες επιστημονικές μελέτες το διαψεύδουν αυτό. Κι αυτό οφείλεται πρωτίστως στην υπευθυνότητα των ίδιων των πολιτών, που στη συντριπτική τους πλειονότητα φορούν τη μάσκα τους και τηρούν όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης στα ΜΜΜ.

Δυστυχώς, βέβαια, αυτή η πραγματικότητα δεν αποτρέπει την αντιπολίτευση από το να λαϊκίζει για το θέμα –και μάλιστα με τρόπο που δεν συμβαίνει σε καμία άλλη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτα διέλυσε κυριολεκτικά τις αστικές συγκοινωνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τώρα μας κουνάει το δάχτυλο που δεν προλάβαμε να φτιάξουμε τα πάντα.

Προσέξτε, δεν λέω ότι είναι ρόδινη η κατάσταση, όμως μέρα με τη μέρα βελτιώνεται. Μέσα σε 16 μήνες κάνουμε για τα ΜΜΜ όσα δεν είχαν γίνει επί μια δεκαετία και μεταρρυθμίσεις που δεν είχαν ξαναγίνει ποτέ. Ήδη στην Αθήνα από τα 850 οχήματα που παραλάβαμε στο δρόμο έχουμε φτάσει στα 1100. Έχουν προστεθεί 200 λεωφορεία και 500 οδηγοί από τη σύμπραξη με τα ΚΤΕΛ –έτσι, κατά μέσο όρο, το Νοέμβριο βγάλαμε 1.100 επιπλέον δρομολόγια τη μέρα στους δρόμους της Αθήνας –, ενώ έρχονται και 300 σύγχρονα λεωφορεία με leasing, όπως και 655 προσλήψεις σε ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ με διαδικασίες fast track, αλλά κριτήρια ΑΣΕΠ. Στη δε Θεσσαλονίκη, από περίπου 230 λεωφορεία που παραλάβαμε στο δρόμο, έχουμε φτάσει στα 400 και σύντομα στα 550. Και, βέβαια, προχωράμε τον μεγάλο διαγωνισμό για την προμήθεια 1.300 νέων, φιλικών προς το περιβάλλον, λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, ήδη κάνουμε δοκιμαστικά δρομολόγια ηλεκτροκίνητων λεωφορείων.

Αντίστοιχη προσπάθεια γίνεται στα μέσα σταθερής τροχιάς. Οι χρονοαποστάσεις έχουν μειωθεί. Ολοκληρώθηκαν τρεις νέοι σταθμοί μετρό της επέκτασης προς Πειραιά και συνεχίζονται εντατικά οι εργασίες στους άλλους τρεις. Ξεκίνησε ξανά η κυκλοφορία του τραμ στο Σύνταγμα, προστέθηκαν νέα οχήματα στο στόλο του και προχωρά επίσης η επέκταση προς Πειραιά. Έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε για να φτάσουμε στο επίπεδο που αξίζει στους συμπολίτες μας. Όμως, έχουμε σχέδιο και προσπαθούμε» .

Οσον αφορά το σχέδιο για την ενίσχυση της Aegean και την προαναγγελία του ΣΥΡΙΖΑ για δικαστική διερεύνηση ο Κώστας Καραμανλής ξεκαθαρίζει πώς έγιναν όλα αυτά που έπρεπε να γίνουν, όπως ορίζει η κυβέρνηση.

«Κρατική ενίσχυση με προϋπόθεση την ενίσχυση κι από τους μετόχους και με απόλυτη εξασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου. Στηρίζουμε μια μεγάλη εταιρεία, αλλά ξεκαθαρίζουμε για άλλη μια φορά ότι απόφασή μας είναι να στηρίξουμε και συνολικά αυτόν τον κρίσιμο τομέα και να διασφαλίσουμε τον εγχώριο ανταγωνισμό. Ο κλάδος των αερομεταφορών έχει υγιείς επιχειρήσεις που προσφέρουν στην Ελλάδα, στηρίζουν την οικονομία, την προσβασιμότητα σε όλες τις περιοχές της χώρας και τον τουρισμό μας και είναι δεδομένο ότι δεν πρόκειται να τις αδικήσουμε. Στηρίζοντας αυτές, στηρίζουμε 12.000 εργαζόμενους. Τι ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ; Να αφήσουμε 12.000 εργαζόμενους στην τύχη τους; Ας το πει ξεκάθαρα!» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

Τέλος ο Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών αναφερόμενος στο «υγειονομικό διαβατήριο» για όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό και για το αν αυτό μπορεί να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σχολίασε : «Oπως ξέρετε, η Ελλάδα ήταν από τις λίγες χώρες που με σθένος είχε υποστηρίξει αυτή την άποψη μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Τώρα, πράγματι η σκέψη αυτή είναι πάλι στο τραπέζι. Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ ελεύθερης μετακίνησης και προστασίας της δημόσιας υγείας».

Πηγή: patrastimes.gr