Μια υγιεινή διατροφή, όπως η Μεσογειακή, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της εξέλιξης του καρκίνου του προστάτη και της μετάβασής του σε πιο προχωρημένο στάδιο.

Ο βασικός λόγος είναι η απουσία κορεσμένων λιπαρών.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 410 ασθενείς με καρκίνο του προστάτη. Επειδή οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη είναι χαμηλού κινδύνου και έχουν ευνοϊκή εξέλιξη, πολλοί άνδρες δεν χρειάζονται άμεση θεραπεία και επιλέγουν την τακτική παρακολούθηση. Αυτό συνέβη και με τους συμμετέχοντες στην παρούσα μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρα Justin Gregg, επίκουρο καθηγητή ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, διαπίστωσαν ότι όσοι άνδρες ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά και ψάρια -βασικά συστατικά της Μεσογειακής διατροφής- αντιμετώπιζαν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο ο καρκίνος του προστάτη να αναπτυχθεί ή να προχωρήσει σε σημείο που να απαιτείται άμεση θεραπεία.

Μετά από μέση παρακολούθηση τριών ετών, σε 76 άνδρες διαπιστώθηκε εξέλιξη του καρκίνου. Αλλά για κάθε μονάδα αύξησης στη βαθμολογία της μεσογειακής διατροφής, οι ερευνητές διαπίστωσαν 10% χαμηλότερο κίνδυνο για εξέλιξη του καρκινικού όγκου.

«Η μεσογειακή διατροφή είναι μη επεμβατική, ωφέλιμη για τη γενική υγεία και, όπως δείχνει αυτή τη μελέτη, έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει την εξέλιξη του καρκίνου», δήλωσε ο Gregg.

Ως προς τη διατροφή, την περιέγραψε «πλούσια σε τροφές φυτικής προέλευσης και ψάρια και ισορροπημένη σε μονοακόρεστα λιπαρά».

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι τα οφέλη είναι μεγαλύτερα για τους αφροαμερικανούς, εύρημα που κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς τα ποσοστά καρκίνου του προστάτη είναι πάνω από 50% υψηλότερα στους αφροαμερικανούς, σε σχέση με τους λευκούς αμερικανούς.

Τα οφέλη της διατροφής για την υγεία υπερβαίνουν κατά πολύ την πρόληψη και τον έλεγχο του καρκίνου, σημείωσε η ερευνήτρια Carrie Daniel-MacDougall, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

«Η μεσογειακή διατροφή έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας. Αυτή η μελέτη σε άνδρες με καρκίνο του προστάτη σε πρώιμο στάδιο, μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην παροχή τεκμηριωμένων διατροφικών συστάσεων για τη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων σε ασθενείς με καρκίνο», πρόσθεσε.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην ηλεκτρονική έκδοση του επιστημονικού περιοδικού Cancer.

Πηγή: healthday.com

Πηγή: patrastimes.gr