Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος της επιτροπής υπουργών του ΣτΕ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης Ρικ Ντάεμς (Rik Daems) και η γενική γραμματέας του ΣτΕ Μαρία Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς (Marija Pejcinovic-Buric), στην κοινή τους δήλωση γίνεται έκκληση για το σεβασμό των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων και για την άμεση απελευθέρωση όσων κρατούνται προκειμένου να ξεκινήσει ένας γόνιμος διάλογος με τους εκπροσώπους της κοινωνίας

«Οι εξελίξεις μετά τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου στη Λευκορωσία και η καταστολή που ασκούν οι Αρχές και η αστυνομία εξακολουθούν να προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Η ελευθερία του συνέρχεσθαι και η ελευθερία της έκφρασης αποτελούν θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες που πρέπει να γίνονται σεβαστές», επισημαίνουν οι ηγέτες των θεσμών του ΣτΕ.

Η βία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών είναι απαράδεκτη. Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο οποιαδήποτε περαιτέρω χρήση βίας στη Λευκορωσία, συμπεριλαμβανομένης της δυσανάλογης χρήσης βίας από τις Αρχές εναντίον διαδηλωτών, όπως αναφέρθηκε πρόσφατα.

Καλούμε ιδιαίτερα να σεβαστούν αυστηρά τα δικαιώματα των δημοσιογράφων. Μαζικές συλλήψεις και εκτεταμένη κακομεταχείριση ειρηνικών διαδηλωτών δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές στην ήπειρό μας.

Υπενθυμίζουμε σταθερά τη θέση μας ότι όλοι όσοι κρατούνται πρέπει να απελευθερωθούν και ότι πρέπει να ξεκινήσει ένας γνήσιος και με σεβασμό διάλογος με τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών με σκοπό τη συνταγματική μεταρρύθμιση που περιμένει εδώ και πολύ καιρό η όλη χώρα.

Ο τερματισμός της κρίσης και οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μόνο με τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις. Δεν θα πετύχουν χωρίς τη συμμετοχή όλων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αντιτίθενται στις Αρχές. Το ΣτΕ είναι έτοιμο να βοηθήσει τη Λευκορωσία στο δρόμο της για πραγματικές μεταρρυθμίσεις», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: patrastimes.gr