Η πολιτεία της Βικτόριας στην Αυστραλία κατέγραψε σήμερα πέντε νέα κρούσματα COVID-19 που οφείλονταν σε εντόπια μετάδοση εν μέσω αυστηρού lockdown, ενώ οι πολίτες σπεύδουν στα εμβολιαστικά κέντρα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλες ουρές και να προκύψουν τεχνικά προβλήματα.

Οι μολύνσεις ανεβάζουν τον αριθμό της χρονικά τελευταίας εστίας κρουσμάτων σε 35, αλλά ο αριθμός των τοποθεσιών που επισκέφθηκαν άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό αυξήθηκε σε πάνω από 150, κάτι που σημαίνει ότι χιλιάδες κάτοικοι βρίσκονται σε κίνδυνο.

Η Βικτόρια τέθηκε σε lockdown διάρκειας μίας εβδομάδας το βράδυ της Πέμπτης –το τέταρτο lockdown της πολιτείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας– αναγκάζοντας τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους.

«Αντιμετωπίζουμε αυτό το ξέσπασμα μέρα με τη μέρα», δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Τζερόν Γουάιμαρ, ο αρμόδιος για τη διαχείριση της COVID-19 στη Βικτόρια. «Είναι η δεύτερη μέρα ενός επταήμερου lockdown. Ζητήσαμε επτά ημέρες, γιατί υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει σε βάθος».

Η έξαρση προκλήθηκε από ταξιδιώτη που αναχώρησε από ξενοδοχείο καραντίνας στην πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας αφού βρέθηκε αρνητικός σε διαγνωστικό τεστ αλλά στη συνέχεια βρέθηκε θετικός σε τεστ που έγινε στη Μελβούρνη.

Οι πολίτες περίμεναν για ώρες σήμερα έξω από τα εμβολιαστικά κέντρα, σχηματίζοντας ουρές, σε μια προσπάθεια να κλείσουν ραντεβού ή να εμβολιαστούν επί τόπου. Η τηλεφωνική γραμμή που έχει ανοίξει η πολιτεία για τα ραντεβού εμβολιασμού τίθεται συνεχώς εκτός λειτουργίας από την Πέμπτη.

«Έχουμε δει αριθμό-ρεκόρ ανθρώπων που έρχονται, άρα το μήνυμά μου είναι, μην τα παρατάτε, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν», δήλωσε στην ενημέρωση ο υπουργός Υγείας της Βικτόριας Μάρτιν Φόλι.

Ο εμβολιασμός είναι ένας από τους πέντε λόγους για τους οποίους επιτρέπεται στους κατοίκους της Βικτόριας να βγουν από το σπίτι τους. Οι αρχές επιτρέπουν επίσης στους πολίτες να κυκλοφορούν για λόγους εργασίας και υγείας, για την αγορά προμηθειών και για άσκηση. Οι αγορές σε καταστήματα και η ατομική άθληση περιορίζονται σε δύο ώρες ημερησίως.

Η Αυστραλία κατάφερε να περιορίσει όλες τις προηγούμενες εξάρσεις χάρη σε μέτρα όπως η γρήγορη ιχνηλάτηση, τα lockdowns και οι αυστηροί έλεγχοι στα σύνορα μεταξύ των πολιτειών της, κρατώντας έτσι τον απολογισμό της COVID-19 σε συγκριτικά χαμηλά επίπεδα, με περίπου 30.070 κρούσματα και 910 θανάτους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: patrastimes.gr