Σύμφωνα με το “Politico”, oι τρεις πρώην υπάλληλοι ασφαλείας της Amazon, ένας με έδρα την ΕΕ και δύο από τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζουν τις προσπάθειες της εταιρείας για την προστασία των πληροφοριών που συλλέγει ανεπαρκείς και προειδοποιούν ότι οι ελλείψεις ασφαλείας της εταιρείας εκθέτουν τις πληροφορίες των χρηστών σε πιθανές παραβιάσεις, κλοπή ακόμα και εκμετάλλευση από τρίτους.

Και οι τρεις μίλησαν υπό το καθεστώς ανωνυμίας, φοβούμενοι ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αντίποινα ή δυσκολίες στην αγορά εργασίας αν αποκαλυφθούν τα ονόματά τους. «Φανταστείτε εάν μια εταιρεία μεγέθους του Amazon παραβιαστεί. Το ζήτημα είναι ότι τα προσωπικά στοιχεία αναγνώρισης εκατομμυρίων ανθρώπων βρίσκονται σε κίνδυνο», δήλωσε ο πρώην πρώην υπάλληλος ασφάλειας πληροφοριών της εταιρείας στις ΗΠΑ.

Ενας ακόμα πρώην υπάλληλος από τις ΗΠΑ υποστήριξε ότι αν ένας χρήστης θέλει να εφαρμόσει το «δικαίωμα στη λήθη» θα ήταν αδύνατο για την Amazon να εντοπίσει όλα τα μέρη όπου τα δεδομένα τους βρίσκονται αποθηκευμένα μέσα στο σύστημά της. Ο δεύτερος επαγγελματίας ασφάλειας πληροφοριών που εδρεύει στις ΗΠΑ επιβεβαίωσε την ανεπαρκή κατανόηση της Amazon σχετικά με το τι συγκεντρώνει και τις προσωπικές πληροφορίες που κατέχει. «Η Amazon έχει αναπτυχθεί τόσο γρήγορα, ώστε δεν ξέρει τι κατέχει… Δεν ξέρουν πού βρίσκονται τα δεδομένα τους, οπότε δεν ξέρουν αν τα προστατεύουν σωστά», ανέφερε στο Politico.

Σε ό,τι αφορά τον πρώην στέλεχος της Amazon στην Ευρώπη, εξέφρασε την ανησυχία του για τη συμμόρφωση του Amazon με τους κανόνες ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Από την πλευρά της η εταιρεία διέψευσε τις καταγγελίες υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ανακριβείς, μη τεκμηριωμένες αιτιάσεις που δεν αντικατοπτρίζουν τη δέσμευσή της να διατηρήσει τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών ασφαλή. «Η Amazon διαθέτει ολοκληρωμένες, μακροχρόνιες πολιτικές, διαδικασίες και τεχνολογίες απορρήτου και ασφάλειας. Ελέγχουμε τακτικά τις υπηρεσίες μας για να διασφαλίσουμε τη συμμόρφωση και μηδενική ανοχή για υπαλλήλους σε όλα τα επίπεδα που δεν ακολουθούν τις πολιτικές μας», υποστήριξε η Amazon.

Πηγή: patrastimes.gr