Ενα σημαντικό βήμα για την επιστροφή της κοινωνίας στην κανονικότητα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, καθώς έπειτα από 72 ημέρες lockdown τα καταστήματα λιανεμπορίου ανέβασαν τα ρολά τους και υποδέχτηκαν πελάτες τηρώντας φυσικά τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα, προκειμένου να μην υπάρξει νέα αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού.

Οπως φαίνεται και στο ρεπορτάζ του Open TV, καταναλωτές με μάσκες, ουρές με αποστάσεις, sms στο 13033 και συνεχείς έλεγχοι της αστυνομίας συνέθεσαν το σκηνικό του ανοίγματος των καταστημάτων ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται ότι το άνοιγμα των καταστημάτων συνέπεσε και με εκπτώσεις που έφταναν μέχρι και το 80%. «Δεν έχει ξανασυμβεί στην περίοδο των εκπτώσεων να υπάρχουν στις επιχειρήσεις τόσο μεγάλα αποθέματα», σημειώνει στο Open έμπορος που διαθέτει κατάστημα σε κεντρικό σημείο της Αθήνας.

Ανάλογη ήταν και η εικόνα και στις συνοικιακές αγορές, όπως αυτή της Νέας Ιωνίας, με τους εμπόρους να δηλώνουν ευχαριστημένοι με το άνοιγμα των καταστημάτων. «Οι εκπτώσεις θα είναι πραγματικές και αρκετά μεγάλες», δήλωσε στο Open έμπορος – κοσμηματοπώλης.

Αυξημένη η κίνηση σε εμπορικά κέντρα και κομμωτήρια

Αυξημένη ήταν η κίνηση και στα μεγάλα εμπορικά κέντρα της πρωτεύουσας, καθώς αρκετοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν στα mall για να κάνουν τα ψώνια τους. Από νωρίς το πρωί το ενδιαφέρον των καταναλωτών εστίασε σε είδη ένδυσης και υπόδησης. Αρκετοί ήταν και οι πελάτες που πήγαν τη Δευτέρα στα κομμωτήρια, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού και αφού πρώτα είχαν στείλει τον κωδικό 2 με sms στο 13033. «Ευτυχώς ανοίξαμε και έχουμε κλείσει όλα μας τα ραντεβού», σημείωσε στο Open TV ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου.

Αναλυτικά, από τη Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, επαναλειτουργεί συνολικά το λιανεμπόριο, γεγονός που σημαίνει ότι επανέρχονται:
εμπορικά καταστήματα όλων των μεγεθών
εμπορικά κέντρα (Malls)
εκπτωτικά χωριά
εκπτωτικά καταστήματα (Outlets)
Ψώνια με κινητό και χρονόμετρο
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κρίσιμο στοίχημα το άνοιγμα των καταστημάτων
Μήνυμα για το άνοιγμα των καταστημάτων έστειλε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «αυτό το κρίσιμο στοίχημα πρέπει να το κερδίσουμε όλες και όλοι, με συμπεριφορές υπευθυνότητας και σοβαρότητας».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι πρέπει να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού «Να μπορέσουμε να ανοίξουμε το λιανεμπόριο με τρόπο οργανωμένο, να στηρίξουμε την οικονομία, να στηρίξουμε τα καταστήματα -ειδικά τα πιο μικρά καταστήματα, τα οποία περιμένουν με τόση προσμονή την εποχή των εκπτώσεων- χωρίς αυτή η κίνηση να οδηγήσει σε μία νέα αύξηση των κρουσμάτων», σημείωσε.

Άδωνις Γεωργιάδης: «Εάν οι γιατροί πουν ότι κινδυνεύουμε θα κάνουμε αυτό που πρέπει

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Παπαθανάση και τον πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου της Αθήνας, Σταύρο Καφούνη, έκαναν αυτοψία στην οδό Ερμού για να διαπιστώσουν αν τηρούνται οι προβλεπόμενοι υγειονομικοί κανόνες.
«Εάν οι γιατροί μας πουν ότι κινδυνεύουμε θα ακολουθήσουμε αυτό που πρέπει για την προστασία της δημόσιας υγείας», σημείωσε ο υπουργός ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Αλέξης Τσίπρας για λιανεμπόριο: Χωρίς μέτρα στήριξης έρχονται λουκέτα – Προτείνει 4 μέτρα
Την ανάγκη το άνοιγμα της αγοράς να μην αποτελέσει δικαιολογία για τη μη λήψη μέτρων στήριξης στις επιχειρήσεις από την κυβέρνηση τονίζει με ανάρτησή του στο Facebook, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ενώ προτείνει και τέσσερα συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων. Αναλυτικά η ανάρτηση:

«Σήμερα που το λιανεμπόριο άνοιξε, είναι μία πρώτης τάξης ευκαιρία να στηρίξουμε τα τοπικά καταστήματα και τις μικρές επιχειρήσεις της περιοχής μας, τηρώντας πάντα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Παρά τη δραματικά μειωμένη αγοραστική δύναμη των πολιτών, είμαι βέβαιος πως θα δοθεί μία ανάσα στην αγορά. Ξέρω ότι σήμερα χιλιάδες εργαζόμενοι πήγαν μετά από καιρό στη δουλειά τους σε καθεστώς ανασφάλειας για το αύριο. Ότι χιλιάδες καταστηματάρχες ψάχνουν από το πρωί «σωσίβιο» από τα χρέη και τις υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευθεί. Για αυτό και η απροθυμία της κυβέρνησης να στηρίξει τους ανθρώπους της πραγματικής οικονομίας αποτελεί τη μεγάλη τροχοπέδη της επόμενης μέρας.

Διότι, δεν αρκεί να βγουν πρόσκαιρα τα λουκέτα. Αν δεν παρθούν έστω και τώρα, έστω και με καθυστέρηση, ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης, τα λουκέτα θα είναι οριστικά την επόμενη φορά και χιλιάδες εργαζόμενοι θα βρεθούν στο δρόμο. Το άνοιγμα της αγοράς δεν μπορεί να είναι δικαιολογία. Η κυβέρνηση πρέπει εδώ και τώρα να αφουγκραστεί την ανασφάλεια εργαζομένων και επιχειρήσεων και να προχωρήσει σε ουσιαστικά μέτρα στήριξης.

Να μετατρέψει το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση.
Να θεσμοθετήσει την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας και για την περίοδο μετά την άρση του lockdown.
Να προχωρήσει σε ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία, με πρόβλεψη και για τη διαγραφή μέρους και της βασικής οφειλής, όπως είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις 120 δόσεις για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία.
Και τέλος, αντί να δίνει παρατάσεις, να αποσύρει επιτέλους τον πτωχευτικό νόμο που ψήφισε μόνη της, ο οποίος εν μέσω πρωτοφανούς ύφεσης το μόνο που διασφαλίζει είναι πλειστηριασμοί και αθρόες πτωχεύσεις επιχειρήσεων, επαγγελματιών και νοικοκυριών.

Τα μέτρα στήριξης ή θα ληφθούν τώρα ή οποιαδήποτε συζήτηση για «ανάκαμψη» είναι άνευ αντικειμένου.

Πηγή: patrastimes.gr