Τη χρήση μάσκας ως βασικό εργαλείο δημόσιας υγείας επισήμανε ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας και Διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας για τα σενάρια λειτουργίας των σχολείων.

Ο κ. Τσακρής τόνισε ότι η γενικευμένη χρήση μάσκας σε ποσοστό «80 – 90% του πληθυσμού μπορεί να έχει περίπου ισάξια αποτελέσματα με αυτά που έχει ένα lockdown».

Παράλληλα σημείωσε ότι η τάση είναι να ανοίξουν τα σχολεία, δεδομένου ότι τα παιδιά χρειάζονται και την κοινωνικοποίηση που είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την ψυχική τους υγεία, αλλά και η εκπαίδευση, η δια ζώσης επικοινωνία με τους δασκάλους και τους καθηγητές τους, όπως είπε, είναι πολύ σημαντική.

Υπογράμμισε ότι η χρήση μάσκας, που εφαρμόζεται με επιτυχία σε ασιατικές χώρες, είναι κάτι που μπορούν να μάθουν τα παιδιά, προσθέτοντας ότι είναι καλό να αποκτήσουν αρχές δημόσιας υγείας.
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθεί δέσμη μέτρων για το άνοιγμα των σχολείων, αφού εξεταστούν ενδελεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα υπάρχουν στη χώρα μας τις επόμενες κρίσιμες εβδομάδες.

Ακόμα, ανέφερε ότι συγκεντρώνονται και τα επιστημονικά δεδομένα για το κατά πόσο τα παιδιά, μικρότερης ή μεγαλύτερης ηλικίας, συμβάλλουν στη μετάδοση της επιδημίας στο οικογενειακό περιβάλλον, καθώς υπάρχουν λίγο διαφορετικές απόψεις.

«Φαίνεται, λιγότερο από τη γρίπη, να μπορούν να μεταφέρουν τον ιό κυρίως τα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου και λιγότερο τα μικρότερα παιδιά του Δημοτικού, αν και αρκετές μελέτες δείχνουν ότι και στα μικρότερα παιδιά υπάρχει ιικό φορτίο» σημείωσε ο κ. Τσακρής.

Επισήμανε ότι όπως έχουν δείξει τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα σε ΗΠΑ και Ευρώπη, την επιδημία φαίνεται να οδηγούν πια οι νέες ηλικίες, κυρίως 20 – 30 ετών, που συμβάλλουν στη μετάδοση του ιού στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Οι λοιμώξεις αυτές σε νέους μπορεί να είναι αρκετά ήπιες, αν και μερικές φορές μπορεί να υπάρχουν σημαντικές επιπλοκές ή να αφήνουν χρόνια προβλήματα.

Υπογράμμισε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο ο απόλυτος αριθμός των περιστατικών, αλλά και πόσο τοις 100 των δειγμάτων που εξετάζονται στα εργαστήρια είναι θετικά στον κορωνοϊό.

«Όσο είμαστε κάτω από το 5%, βρισκόμαστε ακόμα σε επίπεδα που μπορούμε να αναχαιτίσουμε την πανδημία» σημείωσε ο Αθανάσιος Τσακρής, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να ληφθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για την ανακοπή της πορείας της επιδημίας.

Πηγή: patrastimes.gr