Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ιταλία, η οποία πλέον ξεπέρασε το φράγμα των 16.000 κρουσμάτων CoViD-19 καθημερινά.

Τα κρούσματα συγκεντρώνονται κυρίως σε 4 περιφέρειες: Lombardia, Campania, Lazio και Liguria. Σημειωτέον, οι πρώτες τρεις είναι οι πιο πυκνοκατοικημένες περιφέρειες της χώρας, ενώ η Liguria επικεντρώνει τα περισσότερα κρούσματα στην πρωτεύουσά της, την Genova, το δεύτερο μεγαλύτερο σε κύκλο εργασιών λιμάνι της Ιταλίας, μεταδίδει η «ΕΡΤ».

Γενικότερα, ως προσωρινή λύση στην επικράτεια φαίνεται να είναι τα τοπικά lockdown, τα οποία ήδη ξεκίνησαν στους μικρούς δήμους της Valle d’Aosta, Alto Adige αλλά και της Σικελίας και της Καμπανίας. Αν και αυτό δεν φαίνεται να αρκεί.

Ο σύμβουλος του Υπουργού Υγείας, Walter Ricciardi, δήλωσε πως η τωρινή εκθετική τάση είναι αποτέλεσμα των ελλιπών μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή πριν από 2 εβδομάδες, και προειδοποιεί πως τα σημερινά μέτρα (πχ. όπως η απαγόρευση της κυκλοφορίας) δεν είναι αρκετά.

Με βάση τους ειδικούς, το υγειονομικό σύστημα της χώρας είναι υπό μεγάλη πίεση και αντέχει προσωρινά … αλλά για πόσο ακόμα; Από το Κυβερνητικό περιβάλλον εξετάζεται το ενδεχόμενο να κλείσει η χώρα σε περίπτωση που οι ασθενείς στις ΜΕΘ ανέλθουν στους 2300 – το ανώτατο όριο αντοχής του εθνικού συστήματος υγείας. Μέχρι τότε το βάρος πέφτει στις περιφέρειες και τους δήμους.

Η Κυβέρνηση θέλει να αποφύγει με κάθε τρόπο ένα νέο lockdown στην επικράτεια γιατί, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Conte πριν από λίγες μέρες, η χώρα δεν είναι σε θέση να το αντέξει οικονομικά. Πράγματι, με τις 4 προαναφερόμενες περιφέρειες να αποτελούν την ραχοκοκαλιά του οικονομικού ιστού της Ιταλίας, είναι εύκολο να σκεφτεί κανείς πως ένα εκ νέου lockdown θα σήμαινε πλήγμα στην ήδη ευάλωτη οικονομία της χώρας.

Ραγδαία, ποικίλα και σε καθημερινό πλέον επίπεδο τα τοπικά περιοριστικά μέτρα που αποφασίζονται για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Από την απαγόρευση της κυκλοφορίας μεταξύ των Επαρχιών (ισχύων περιοριστικό μέτρο στην Καμπανία) ως και το κλείσιμο εμπορικών κέντρων κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου (περιοριστικό μέτρο ισχύων στην Λομβαρδία), περνώντας από απαγόρευση της κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες, με διαφοροποιήσεις μεταξύ των Περιφερειών.

Διαφοροποιήσεις και στο πρόγραμμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με την διαδικτυακή ενεργοποίηση σε μερικές περιφέρειες. Το τελευταίο μέτρο εφαρμόζεται τοπικά παρ’όλη την κάθετη αντίρρηση της Υπουργού Παιδείας, η οποία αρνείται κατηγορηματικά να κλείσει τα σχολεία.

Αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις εντός των επόμενων ημερών.

Πηγή: patrastimes.gr