Έντονη δυσαρέσκεια στον εμπορικό κόσμο έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να εξαιρέσει το λιανεμπόριο από την παράταση της μείωσης των ενοικίων κατά 40% για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Ενώ ο κλάδος της εστίασης περιελήφθη στην παράταση, όπως είχε γράψει το «Σin», τα εμπορικά καταστήματα έμειναν εκτός, μολονότι υπήρχε σχετικό αίτημα από τις οργανώσεις των εμπόρων, αλλά και η υπόσχεση, σύμφωνα με πληροφορίες, κυβερνητικών παραγόντων για ικανοποίησή του.
Η εξαίρεση από την δίμηνη παράταση ήλθε την ώρα που είναι δεδομένη η σοβαρή πτώση τζίρου σχεδόν στο σύνολο του λιανεμπορίου, ενώ ο κίνδυνος πιστωτικής ασφυξίας για την πλειονότητα των επιχειρήσεων του κλάδου είναι ορατός, καθώς δεν έχουν πρόσβαση στα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Σημειώνεται, ότι πρόσφατα ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου τοποθέτησε την πτώση τζίρου στην αγορά του κέντρου της Αθήνας στο 40% και στα εμπορικά των περιφερειακών δήμων στο 20%.

Ενδεικτική της δυσφορίας των εμπόρων είναι η χθεσινή (10/7) δήλωση του προέδρου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Γιώργου Καρανίκα, ο οποίος χαρακτήρισε δυσάρεστη έκπληξη, την εξαίρεση του λιανεμπορίου από την επέκταση της μείωσης ενοικίου και ζήτησε από την κυβέρνηση να επανεξετάσει άμεσα την απόφασή της.

Η αιχμηρή δήλωση του Γ. Καρανίκα είναι η εξής:

«Η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να μην συμπεριλάβει και το λιανικό εμπόριο, όπως έπραξε για την εστίαση, στην επέκταση της μείωσης ενοικίου 40% για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο αποτέλεσε μία δυσάρεστη έκπληξη για τον εμπορικό κόσμο της χώρας. Εφόσον η παράταση αφορά τις πληττόμενες επιχειρήσεις δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή αυτή η εξαίρεση του ελληνικού εμπορίου από μία ρύθμιση – ανάσα σε μία περίοδο κατά την οποία ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων έχει υποστεί κατακρήμνιση.

Είναι τοις πάσι γνωστό ότι οι κλάδοι του τουρισμού, της εστίασης και του εμπορίου είναι πλήρως διασυνδεδεμένοι και υφίστανται εξίσου σημαντικές πιέσεις από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα. Μάλιστα το ζήτημα της μείωσης ή της επιδότησης των εμπορικών μισθώσεων έχει τεθεί επανειλημμένως από την ΕΣΕΕ στο διάλογο με το Υπουργείο Οικονομικών ως ένα από τα πλέον επείγοντα αιτήματα του κλάδου.

Για λόγους ίσης μεταχείρισης του ελληνικού εμπορίου και προστασίας των χιλιάδων θέσεων εργασίας σε αυτό είναι απαραίτητο η κυβέρνηση να επανεξετάσει άμεσα την απόφαση της, εντάσσοντας και τις εμπορικές επιχειρήσεις στο εν λόγω μέτρο».

Μεγάλης σημασίας η μείωση ενοικίου
Η μεγάλη σημασία της μείωσης ενοικίου για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις κατά 40% αποτυπώθηκε και σε πρόσφατη έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ. Σύμφωνα με την έρευνα το 42,5% των επιχειρήσεων έκαναν χρήση του μέτρου της μείωσης του ενοικίου, έναντι του 24,8% που δεν προχώρησε σε σχετική αναπροσαρμογή, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το 31,3% δήλωσε πως δεν έχει ενοίκιο.

Από τα επιμέρους στοιχεία της έρευνας σημειώνεται ότι τα υψηλότερα ποσοστά αξιοποίησης του εν λόγω μέτρου καταγράφηκαν στις υπηρεσίες (45,1%) και στο εμπόριο (44,3%). Στην μεταποίηση το ποσοστό ήταν σημαντικά χαμηλότερο (35,3%) που ωστόσο οφείλεται κυρίως στο εύρημα ότι στον κλάδο αυτό αποτυπώθηκε ένα σημαντικά υψηλότερο ποσοστό επιχειρήσεων χωρίς ενοίκιο (38,5%) έναντι εκείνων των υπηρεσιών (32,1%) και του εμπορίου (26%).

Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, η ευρεία αξιοποίηση του μέτρου μείωσης των ενοικίων αποτελεί μια αναμενόμενη εξέλιξη καθώς τα μισθώματα αποτελούν ένα σημαντικό στοιχείο του κόστους των επιχειρήσεων. Δεδομένου ότι τα μέτρα που ελήφθησαν για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα εκείνων που ανέστειλαν την λειτουργία τους, δεν συμπεριελάμβαναν σημαντικά στοιχεία των δαπανών τους που συνέχιζαν να υφίστανται παρά το lockdown, ήταν επόμενο η πλειονότητα των επιχειρήσεων να κάνει χρήση του μέτρου. Άλλωστε σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας το 73% των επιχειρήσεων που ανέστειλαν πλήρως την λειτουργία τους και είχαν ενοίκιο προχώρησαν στην μείωση του.

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε χθες δικαίωμα μείωσης ενοικίου κατά 40% και τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο έχουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς: του τουρισμού, των μεταφορών, της εστίασης, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Πηγή: patrastimes.gr