Ολοένα και περισσότερο έδαφος κερδίζει στη Γερμανία η ιδέα για την καθιέρωση ενός ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιείται ακόμα και για ταξίδια ανάμεσα στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιανουαρίου, όταν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε δημοσίως, με επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την ιδέα ενός κοινού, ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, η Γερμανία, μαζί με τη Γαλλία, εξέφρασαν τις μεγαλύτερες επιφυλάξεις. Παρόλο που η Κομισιόν και τα κράτη – μέλη της ΕΕ συζητούν ήδη τη δημιουργία ενός πιστοποιητικού που θα χρησιμοποιείται καταρχάς για ιατρικούς σκοπούς ( σ.σ σε περίπτωση όπου ένας πολίτης εμβολιαστεί σε διαφορετικά κράτη – μέλη ή αναπτύξει παρενέργειες), η ιδέα για ένα επίσημο έγγραφο, με κοινά χαρακτηριστικά ασφαλείας, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα «διαβατήριο» για ταξίδια εντός της ΕΕ, κερδίζει περισσότερους υποστηρικτές.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μίκαελ Ροτ, υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επανεξετάσει την ιδέα να παραχωρήσει σε πολίτες που εμβολιάστηκαν κατά της Covid-19 περισσότερη ελευθερία για ταξίδια, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιον, πλέον υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι οι εμβολιασθέντες έχουν λιγότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιανουάριο, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΕΕ (.σ.σ συμμετέχουν οι αρμόδιοι υπουργοί των κρατών- μελών), ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς, αναφέρθηκε στην πιθανότητα έκδοσης ενός κοινού ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολισμού, πρόταση με τον οποία διαφώνησε τότε ο κ. Ροτ, καθώς η Γερμανία θεωρούσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για το εάν ένας πολίτης που έχει εμβολιαστεί μπορεί να μεταδώσει ή όχι τον ιό. Ωστόσο τα αισιόδοξα στοιχεία από τον μαζικό εμβολιασμό στο Ισραήλ,έχουν επαναφέρει τον δημόσιο διάλογο στη Γερμανία.

Στο ίδιο πλαίσιο με τον κ. Ροτ κινείται και ο «Γερμανός Τσιόδρας», ήτοι ο επικεφαλής της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολίων (Stiko) Δρ. Τόμας Μέρτενς, ο οποίος, μιλώντας σε γερμανικά ΜΜΕ, υπογράμμισε ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως «διαβατήρια» που θα επέτρεπαν στους Ευρωπαίους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε πολιτιστικές εκδηλώσεις ή σε εστιατόρια. Σύμφωνα με τον Δρα Μέρτενς, διεθνή πιστοποιητικά εμβολιασμού (σ.σ όπως το διεθνές πιστοποιητικό για τον εμβολιασμό κατά του κίτρινου πυρετού) έχουν εκδοθεί και στο παρελθόν και θα μπορούσαν να διευκολύνουν όχι μόνο την πρόσβαση σε κινηματογράφους, θέατρα, χώρους διεξαγωγής αθλητικών δραστηριοτήτων, αλλά ακόμα και στα αεροπλάνα.

Κάτι που θα σημάνει ότι όσοι Ευρωπαίοι πολίτες επιθυμούν να ταξιδέψουν, είτε για επαγγελματικούς λόγους, είτε για τουρισμό, δεν θα χρειάζονται, υπό προϋποθέσεις, να αντιμετωπίσουν υποχρεωτικές περιόδους καραντίνας και δαπανηρά διαγνωστικά τεστς, κατά την άφιξή τους ή κατά την επιστροφή τους, ή ορισμένες φορές και στις δύο περιπτώσεις.

Πηγή: patrastimes.gr