Για ώρα μάχης και όχι πολιτικής αντιπαράθεσης μίλησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού υπογραμμίζοντας ότι η αντίστροφη μέτρηση για τον εμβολιασμό έχει ξεκινήσει.

«Τώρα είναι η ώρα της μάχης. Είναι οι ώρες που, σεβόμενοι τις απώλειες των συνανθρώπων μας και την προσπάθεια όλης της υγειονομικής κοινότητας να αντιμετωπίσει έναν θανατηφόρο και αόρατο εχθρό, πρέπει να ενωθούμε και πρέπει να κερδίσουμε την τελική μάχη αυτού του πολέμου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος ειδικά στην αξιωματική αντιπολίτευση ανέφερε «κατανοώ ότι σας είναι θελκτικό να λέτε μια κουβέντα παραπάνω για τα θέματα της πανδημίας. Σας παρακαλώ όμως να είστε πολύ προσεκτικοί για τα ζητήματα των εμβολιασμών. Η εθνική προσπάθεια εμβολιασμού υπερβαίνει τα κόμματά μας και πρέπει να συγκλίνουμε σε μετριοπαθή λόγο ώστε οι συμπολίτες μας να αντιληφθούν την ανάγκη. Δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, είναι αδήριτη ανάγκη καθώς το εμβόλιο είναι ο μόνος δρόμος για να πάμε σε μια μερική κανονικότητα και στην συνέχεια να πάρουμε τις ζωές μας πίσω».

«Χωρίς την Υγεία δεν υπάρχει Οικονομία»

«Η φετινή συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό, διεξάγεται μέσα στη δίνη της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης που γνώρισε ο κόσμος τα τελευταία 100 χρόνια. Κι αν ανατρέξει κανείς στο τι συζητούσαμε ένα χρόνο πριν για τον προϋπολογισμό του 2020 σ αυτήν εδώ την αίθουσα , δηλαδή προ πανδημίας, θα αντιληφθεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι τελικά χωρίς την Υγεία δεν υπάρχει ούτε Οικονομία. Αυτή η πολύμηνη δοκιμασία του κορωνοϊού, έχει κοστίσει ανθρώπινες ζωές, έχει χτυπήσει σκληρά χιλιάδες ελληνικές οικογένειες. Φαίνεται όμως, ότι μπορούμε να δούμε την αρχή του τέλους της, όπως όλοι ελπίζουμε» επισήμανε ο υπουργός Υγείας.

«Η παγκόσμια επιστημονική και ερευνητική κοινότητα με μια τιτάνια ομολογουμένως προσπάθεια, έφτασε με ασφάλεια πλέον στην παραγωγή αποτελεσματικών εμβολίων. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει. Η Ελλάδα όπως όλοι γνωρίζετε συμμετέχει στην κοινή προμήθεια εμβολίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα κράτη μέλη», πρόσθεσε.

Τι προβλέπει το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού

«Στο πλαίσιο αυτό εξελίσσεται το δικό μας εθνικό project, εμβολιασμού των Ελλήνων πολιτών. Σύμφωνα πάντα με τις διεθνή υγειονομικές συνθήκες, τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την ασφάλεια των πολιτών και υπό τις οδηγίες των επιστημόνων, της Εθνικής Επιτροπής εμβολιασμών. Δεν πρόκειται για μια απλή διαδικασία εμβολιασμού. Ο εμβολιασμός για την Covid 19 θα είναι μια πρωτοφανής Υγειονομική άσκηση, με πρωτόγνωρες δυσκολίες στην εφαρμογή της. Όπως ήδη βλέπουμε από τις χώρες που έχει ξεκινήσει η διαδικασία, είναι ένα πολυσύνθετο, δύσκολο και πολύ απαιτητικό έργο που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ» ανέφερε σε άλλο σημείο.

«Απαιτεί εξαιρετικά λεπτομερή σχεδιασμό, εκατοντάδες επιμέρους παραμέτρους που πρέπει να προβλεφθούν, μεγάλη ακρίβεια στην επιχειρησιακή του εκτέλεση. Πάνω απ όλα όμως τη στήριξη και τη συστράτευση όλων των θεσμικών παραγόντων, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν εμπλοκή.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνεται συνεχώς και μετέχει στις σημαντικές συσκέψεις ενώ το Υπουργείο Υγείας μαζί με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με την γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχουμε συντονιστεί και συνεργαζόμαστε στενά, σε καθημερινή βάση. Δεκάδες στελέχη και συνεργάτες εργάζονται πυρετωδώς, σχεδιάζοντας βήμα προς βήμα την αυτή τεράστια επιχείρηση.

Ως Υπουργός Υγείας δεσμεύομαι και διαβεβαιώνω το Σώμα αλλά και τους Ελληνες πολίτες ότι θα έχουν πλήρη ενημέρωση με διαφάνεια και αμεσότητα. Ότι όλο το επιχειρησιακό σχέδιο διέπεται από τις αρχές της αποτελεσματικής αλλά απόλυτα διαφανούς διαδικασίας . Οτι σε όλα τα στάδια της εθνικής αυτής προσπάθειας, για τα όποια προβλήματα παρουσιαστούν ακόμη και μεμονωμένα, θα υπάρχει άμεση ενημέρωση και άμεση αντιμετώπιση. Ότι σε μια κοινή προσπάθεια, με εθνικό πρόσημο μπροστά, στο τέλος πιστεύω ακράδαντα ότι θα πάρουμε τη ζωή μας πίσω», ανέφερε.

«Πρωτόγνωρη για όλον τον κόσμο εκστρατεία εμβολιασμού»

Ο κ. Κικίλιας δεσμεύτηκε για συστηματική ενημέρωση της Βουλής και των πολιτών και πρόσθεσε «Θα επισημαίνουμε τυχόν προβλήματα ή αστοχίες που πιθανόν να υπάρξουν σε μια πρωτόγνωρη για όλο τον κόσμο εκστρατεία εμβολιασμού. Θα είμαστε έτοιμοι να δίνουμε άμεσα λύσεις ότι και να προκύψει. Σε αυτόν τον πρωτόγνωρο αγώνα όλα τα κόμματα έχουν τον δικό τους ρόλο και είμαι σίγουρος ότι όλοι οι συνάδελφοι θα συναισθανθούν το μέγεθος της ευθύνης και θα επιτελέσουν το καθήκον τους».

«Θα κερδίσουμε όλοι μαζί αυτόν τον πόλεμο γιατί δεν γίνεται να χάσουμε. Μετά μπορούμε να επιστρέψουμε στις όποιες διαφορές μας και στην όποια αντιπαράθεση. Τώρα όμως σας καλώ να στρατευθούμε όλοι στην εθνική μάχη για να μπορέσουμε να είμαστε όλοι νικητές», κατέληξε.

Πηγή: patrastimes.gr