Σε σπαζοκεφαλιά για δυνατούς λύτες αναμένεται να εξελιχθεί νέος νόμος στην Κίνα για τον περιορισμό των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο, ενώ δεν αποκλείεται να προκληθούν προβλήματα σε ξένες εταιρείες.

Ειδικότερα, η Κίνα ενέκρινε νόμο με στόχο να αποτρέψει την καταχρηστική συγκέντρωση προσωπικών δεδομένων από τους ψηφιακούς κολοσσούς και θα τεθεί σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου. Το κείμενο έρχεται ως αντίδραση στην αναζωπύρωση απατών στο διαδίκτυο τα τελευταία χρόνια, αλλά κυρίως στην αυξανόμενη ανησυχία των καταναλωτών για τις διαρροές δεδομένων.

Βάσει του νέου νόμου, που ψήφισε η Διαρκής Επιτροπή του κινεζικού κοινοβουλίου, οι δημόσιες και ιδιωτικές εταιρίες θα πρέπει να μειώσουν τη συγκέντρωση προσωπικών πληροφοριών των πολιτών και να εξασφαλίζουν την προηγούμενη έγκρισή τους.

Επίσης, αναμένεται να επαναφέρει στην τάξη τις τεχνολογικές εταιρίες όπως η Didi (κράτηση οχημάτων με οδηγό) ή η Tencent (βιντεοπαιχνίδια) που έχουν τεθεί στο στόχαστρο τους τελευταίους μήνες για καταχρηστική συγκέντρωση δεδομένων.

Στόχοι

Ο νόμος έχει στόχο να αποτρέψει «τη χρήση προσωπικών δεδομένων για σκοπούς σχηματισμού του προφίλ των χρηστών», είχε δηλώσει στις αρχές της εβδομάδας εκπρόσωπος του κοινοβουλίου στο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Επιπλέον, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναμένεται  να καταπολεμήσει την «αλγοριθμική διακριτική μεταχείριση», μια συνήθη πρακτική των επιχειρήσεων ηλεκτρονικών πωλήσεων οι οποίες, για την ίδια υπηρεσία, προτείνουν διαφορετικές τιμές στους χρήστες ανάλογα με το ιστορικό αγορών τους.

Ο νέος νόμος είναι εμπνευσμένος από εκείνον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τη συγκέντρωση στοιχείων από τους κολοσσούς του διαδικτύου.

«Αυτό το νέο κινεζικό σύστημα στον τομέα της ιδιωτικής ζωής είναι ένα από τα πιο αυστηρά στον κόσμο», δήλωσε στο AFP η Κέντρα Σέφερ, ειδική στις νέες τεχνολογίες του γραφείου Trivium China.

«Με το κείμενο αυτό, η Κίνα δεν κοιτάζει βραχυπρόθεσμα» αλλά «επιδιώκει να θέσει τις βάσεις της ψηφιακής οικονομίας για τα επόμενα 40 με 50 χρόνια», υπογραμμίζει.

Μεταξύ άλλων διατάξεων, το κείμενο αναφέρει πως οι προσωπικές πληροφορίες των Κινέζων πολιτών δεν μπορούν να διαβιβαστούν προς χώρες που έχουν κατώτερα στάνταρ από την Κίνα στον τομέα αυτόν.

Πρόκειται για μια απαγόρευση που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε ξένες εταιρίες.

Η Σέφερ εκτιμά πως «μπορεί να αποτελέσει μια γεωπολιτική σπαζοκεφαλιά γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, δεν έχουν έναν εθνικό νόμο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και τα διαδικτυακά δεδομένα».

Πράγματι, οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν a priori να μεταφέρουν δεδομένα προς την αμερικανική επικράτεια και θα πρέπει να στραφούν σε άλλες χώρες.

Πρόστιμα

Ωστόσο, σε περίπτωση μη τήρησης των νέων κανόνων, οι εταιρίες κινδυνεύουν με πρόστιμα που μπορεί να φθάσουν τα 50 εκατομμύρια γουάν (6,6 εκατ. ευρώ) ή ακόμη και το 5% του ετήσιου τζίρου τους.

Για τις πιο σοβαρές παραβιάσεις, οι αρχές μπορούν να αφαιρέσουν την άδεια των επιχειρήσεων, ακόμη και να τις αναγκάσουν να κλείσουν οριστικά.

Ο νόμος εκτιμά πως ευαίσθητες πληροφορίες όπως η εθνότητα, η θρησκεία ή ο εντοπισμός ενός ατόμου, μπορεί να οδηγήσουν σε «διακριτική μεταχείριση» και «να απειλήσουν την ασφάλεια» των ατόμων.

Αυτό το νέο κείμενο δεν αφορά το κράτος: μπορεί να συνεχίσει να συγκεντρώνει μια μεγάλη ποσότητα δεδομένων – κυρίως για τον εντοπισμό κάθε διαφωνούντα ή την εφαρμογή μιας δρακόντειας πολιτικής ασφαλείας στην ανήσυχη επαρχία Σιντζιάνγκ (βορειοδυτικά).

Οι κινεζικές πόλεις διαθέτουν ήδη κάμερες επιτήρησης, ορισμένες από τις οποίες είναι εξοπλισμένες με ένα σύστημα αναγνώρισης προσώπου.

Πηγή: patrastimes.gr