Αύριο η το πολύ την ερχόμενη Δευτέρα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση του σχέδιο «non – dom» για την προσέλκυση εύπορων συνταξιούχων του εξωτερικού στην Ελλάδα με δέλεαρ το χαμηλή φορολόγηση τους. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε το συγκεκριμένο σχέδιο λέγοντας ότι αποτελεί μια σημαντική προσέλκυσης κεφαλαίων και διάχυσης τους στην ελληνική Οικονομία

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών μάλιστα επιβεβαιώνουν και το ρεπορτάζ του Newmoney ότι η φορολόγηση θα γίνει με χαμηλό συντελεστή 7% είτε, αφορά τις αποταμιεύσεις είτε είτε τα όποια άλλα τακτικά εισοδήματα φέρουν στην Ελλάδα οι συνταξιούχοι του εξωτερικού.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν «φωτογραφίζουν» το ιταλικό μοντέλο: Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να μην ήταν φορολογικός κάτοικος Ιταλίας τα τελευταία 5 χρόνια και να εγκατασταθεί σε ιταλικό δήμο με λιγότερους από 20.000 κατοίκους στη Νότια Ιταλία (Σικελία, Καλαβρία, Σαρδηνία, Καμπανία κ.λπ.). Δυνατότητα ένταξης σε αυτό το σχήμα έχουν μόνο για διάστημα έως 6 ετών κάτοικοι χωρών που έχουν υπογράψει συμφωνία διοικητικής συνεργασίας με την Ιταλία. Το σχήμα προβλέπει οριζόντιο φορολογικό συντελεστή 7% επί του εισοδήματος που αποκτήθηκε στο εξωτερικό, ο οποίος καταβάλλεται εφάπαξ έως τις 30 Ιουνίου κάθε χρόνου

Τα κριτήρια αυτά θα εξειδικεύονται στο ειδικό νομοσχέδιο που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και θα προβλέπει το πλήρες φάσμα των φορολογικών ελαφρύνσεων, που εκτός από την χαμηλή εφάπαξ φορολόγηση, θα περιέχει και άλλα ειδικά προγράμματα για του συνταξιούχους όπως π.χ. η απαλλαγή από φόρο εισοδήματος για κέρδη που αποκτούνται στο εξωτερικό κ.α.

Σε κάθε περίπτωση με το νομοσχέδιο θα καθίσταται σαφές ότι οποίος ο συνταξιούχος “Νοn Dom” αποκτήσει εισόδημα στην Ελλάδα με οποιαδήποτε μορφή (ενοίκια μετοχές εργασία κλπ ) θα φορολογηθεί για το εισόδημα αυτό με τις κείμενες διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας.

Πηγή: patrastimes.gr