Πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή συνάντηση με το Τμήμα των καθηγητών με προσέλευση φοιτητών σχετικά με τα αιτήματα που αναφέρονται στο υπογραφόχαρτο που κυκλοφορεί με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Γεωλογικού και άλλων φοιτητών

  • (https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfXf8nWe2_RF8XJwL1KYPJxSNzQpl9O4WD_fSp-1XQyc_BQVA/viewform), ύστερα από κινητοποίηση που είχε πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17/2.

“Ύστερα από την πολύμηνη υπομονή και ανησυχία των φοιτητών λόγω του ότι οι σχολές παραμένουν κλειστές και με βάση ότι η τηλεκπαίδευση, όσο κι αν προσπαθεί να φανεί σαν πανάκεια στην κατάσταση που ζούμε, δεν μπορεί να καλύψει επαρκώς τις ακαδημαϊκές ανάγκες για θεωρητική και πρακτική ολοκληρωμένη γνώση, οι καθηγητές και η Διοίκηση κλήθηκαν να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις όσον αφορά στην εξέλιξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Είναι απαραίτητο να βρεθούν λύσεις τόσο για τα χαμένα εργαστήρια και την αναπλήρωση τους όσο και για τις ασκήσεις υπαίθρου ή τις πτυχιακές των τελειόφοιτων. Οι φοιτητές δεν μπορούν να βρίσκονται άλλο έρμαια των κυβερνητικών αποφάσεων που πλήττουν την ποιότητα και την διάρκεια των σπουδών!”, όπως τονίζει προαναγγέλλοντας κλιμάκωση των κινητοποιήσεων της, η Επιτροπή αγώνα φοιτητών Γεωλογικού Πάτρας.

“Ειδικά απ’ τη στιγμή που το νέο νομοσχέδιο βάζει παραπάνω φραγμούς στο να σπουδάζουμε, με την επιβολή των ορίων φοίτησης, εμπόδια στην εισαγωγή στα Ανώτερα Ιδρύματα δίνοντας πάσα στην άνθιση των Ιδιωτικών που πλέον εξισώνονται με τα ΑΕΙ, καθώς και με την καθιέρωση της καταστολής αφού επιβάλλουν μέτρα όπως αστυνομία, κάμερες, έλεγχο εισόδου και πειθαρχικές ποινές, σε όσους δεν «συμμορφώνονται». Θετικό είναι το ότι οι καθηγητές του τμήματός μας τάσσονται προβληματισμένοι και αντίθετοι σε αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο οι φοιτητές μέσα από κινητοποιήσεις και αγώνες έχουν πάρει απόφαση ότι ΔΕΝ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΊ!

Είναι σημαντικό να αναφερθεί, ότι σε προηγούμενες προσπάθειες του φοιτητικού συλλόγου να συζητήσει και να διεκδικήσει, να συμμετέχει στις δράσεις του προηγούμενου διαστήματος για να καταδικάσει το νέο νομοσχέδιο, μπήκε εμπόδιο στο να γίνει αυτό απ’ την 1η δύναμη του συλλόγου μας, ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Προφανώς και επειδή είναι απόλυτα σύμφωνη με την ουσία και τα μέτρα του νομοσχεδίου αλλά και γιατί ποτέ δεν έχει καταφέρει να σταθεί δίπλα στους φοιτητές και να προσπαθήσει να δώσει λύση στα προβλήματά τους!!

Με γνώμονα τις δικές μας ανάγκες, το πώς θα καταφέρουμε να βγούμε ολοκληρωμένοι επιστήμονες χωρίς να αναζητάμε μετέπειτα σκόρπιες γνώσεις και δεξιότητες ακριβοπληρωμένες φυσικά, και πάντα με μέριμνα για το πώς στις συνθήκες πανδημίας που ζούμε δεν θα μπει σε κίνδυνο η υγεία κανενός και θα τηρούνται όλα τα υγειονομικά μέτρα, θέσαμε και συζητήσαμε τα αιτήματά μας. Το Τμήμα τάχθηκε υπέρ σε αρκετά σημεία των αιτημάτων μας, στάθηκε ωστόσο, στο γεγονός ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω ώστε να ανοίξουν οι σχολές με μέτρα προστασίας για όλους.

Παρ’ όλα αυτά, καταφέραμε να αναδείξουμε τις ευθύνες της διοίκησης, Πρυτανείας, Κυβερνήσεων και να κατακτήσουμε τα εξής:

  • Το Τμήμα να ζητήσει ειδική άδεια για να επανέλθουν οι φοιτητές στο χώρο των εργαστηρίων, πράγμα που θα διασφαλίσει την σύνδεση θεωρίας με πράξης.
  • Το Τμήμα να ζητήσει ειδική άδεια για την διεξαγωγή όλων των πτυχιακών δια ζώσης για τους φοιτητές που είναι στο 4ο έτος με όλα τα μέτρα προστασίας.
  • Στα μαθήματα που κάποιοι συμφοιτητές μας δεν μπόρεσαν να εξεταστούν ή να ταυτοποιηθούν να παρθούν μέτρα σε συνεννόηση με τους καθηγητές ώστε να μην αδικηθεί κανένας φοιτητής.
  • Προετοιμασία και σχεδιασμός του Τμήματος για τις ΑΥ όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες ούτως ώστε να μην μπουν εμπόδιο γραφειοκρατικά ζητήματα. Έχοντας δεδομένο ότι το τμήμα έχει δεσμεύσει ήδη τα χρήματα για τις ασκήσεις υπαίθρου και περιμένει την έναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας για να τις πραγματοποιήσει.

Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι μέσα απ’ την δράση, τον αγώνα και τη διεκδίκηση μπορούμε να επηρεάσουμε, να έχουμε πρόοδο, να κάνουμε βήματα ώστε να μην πάνε κι άλλο πίσω οι σπουδές μας. Είναι τώρα η ώρα να διεκδικήσουμε, κόντρα στις αποφάσεις τις κυβέρνησης και στο νέο νομοσχέδιο, το πανεπιστήμιο που έχουμε σήμερα ανάγκη, ένα πανεπιστήμιο που θα μορφώνει και θα διαμορφώνει τους αυριανούς επιστήμονες!!!

Συνεχίζουμε τον Αγώνα μας για να υλοποιηθούν όλα μας τα αιτήματα!!

Καλούμε σε εκ νέου κινητοποίηση στη Συνέλευση των Καθηγητών (Τετάρτη 24/2) στον εξωτερικό χώρο του Γεωλογικού τηρουμένων όλων των μέτρων ατομικής προστασίας, ώστε να δούμε πως έχει προχωρήσει η υλοποίηση των αιτημάτων μας και να διεκδικήσουμε όλα τα υπόλοιπα.”

Πηγή: patrastimes.gr