Αυξανόμενος αριθμός θανάτων από πλημμύρες στην Ελλάδα την τελευταία 45ετία

Αυξανόμενος αριθμός θανάτων από πλημμύρες στην Ελλάδα την τελευταία 45ετία

Από το 1980 μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει 70 θανατηφόρες πλημμύρες, οι οποίες προήλθαν από έντονες βροχοπτώσεις και είχαν ως συνέπεια την απώλεια 190 ανθρώπινων ζωών. Αυτά τα στοιχεία προκύπτουν από ανάλυση της ομάδας METEO του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η ανάλυση αναδεικνύει μία ανησυχητική τάση, καθώς ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται ολοένα και περισσότερο με την πάροδο του χρόνου. Ειδικότερα, την τελευταία δεκαετία καταγράφηκαν οι μισοί από τους θανάτους που σημειώθηκαν στα τελευταία 45 χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, το 60% των θανάτων καταγράφηκαν τους φθινοπωρινούς μήνες, υπογραμμίζοντας την επικινδυνότητα των βροχοπτώσεων κατά την περίοδο αυτή.

Τα δημογραφικά στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότεροι από τους θανόντες είναι άνδρες (65%), ενώ το 60% αυτών ήταν άνω των 45 ετών. Η METEO τονίζει την ανάγκη για ετοιμότητα, κυρίως κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, όταν οι κίνδυνοι από έντονες βροχοπτώσεις και πλημμυρικά φαινόμενα είναι αυξημένοι.

Σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές μελέτες, η συχνότητα και η ένταση των βροχοπτώσεων στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αυξηθεί και υπάρχει πιθανότητα να αυξηθούν περαιτέρω εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη για ενίσχυση των προληπτικών μέτρων και ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τους κινδύνους που σχετίζονται με τις πλημμύρες.

Πηγή: naftemporiki.gr