Αγωνία και Δεήσεις για την Αντιμετώπιση της Ξηρασίας στη Νάξο και Πάρο

Αγωνία και Δεήσεις για την Αντιμετώπιση της Ξηρασίας στη Νάξο και Πάρο

Πιστοί σε Νάξο και Πάρο προσέφυγαν σήμερα σε λιτανείες και δεήσεις, επηρεασμένοι από την ανομβρία που πλήττει τα νησιά τους τους τελευταίους μήνες. Αυτή η κατάσταση έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην οικονομία όσο και στη ζωή των κατοίκων. Στη Νάξο, η ξηρασία έχει προκαλέσει καταστροφές στις καλλιέργειες πατάτας και ζωοτροφών, με τον τοπικό συνεταιρισμό να αναφέρει ότι η μείωση της παραγωγής πατάτας ανέρχεται στο 70% μετά από τρία χρόνια λειψυδρίας.

Η Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας, αναγνωρίζοντας την κρίση, έχει εκδώσει εγκύκλιο που καλεί σε δεήσεις στις ενορίες για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Σύμφωνα με δηλώσεις του Δημήτρη Καπούνη, προεδρεύοντα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, οι αρχές δεν έχουν λάβει καμία μέριμνα για την επίλυση του προβλήματος, παρά το γεγονός ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί σημαντική βροχόπτωση από το προηγούμενο έτος.

Ο Δήμαρχος Νάξου, Δημήτρης Λιανός, επικαλείται τις τέσσερις μονάδες αφαλάτωσης που έχουν τεθεί σε λειτουργία από τον Απρίλιο, οι οποίες είναι ικανές να καλύψουν τις ανάγκες του νησιού, ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο, όταν 45.000 επισκέπτες καταφτάνουν στη Νάξο. Ωστόσο, αυτή η αφαλάτωση έχει περιορισμούς, καθώς το φιλτραρισμένο νερό μπορεί να μεταφερθεί μόνο κοντά στην ακτή, λόγω απουσίας αγωγών για ολόκληρο το νησί. Επίσης, οι αγρότες δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε αυτό το νερό λόγω του υψηλού κόστους και των χημικών ουσιών που ενδέχεται να απελευθερωθούν κατά τη διαδικασία.

«Το κόστος των 1.000 λίτρων αφαλατωμένου νερού είναι 2,50 ευρώ, αναγκάζοντάς μας να αυξήσουμε τους τοπικούς φόρους για τους κατοίκους», αναφέρει ο δήμαρχος, κάτι που πυροδοτεί δυσαρέσκειες και οικονομικά βάρη.

Πηγή: naftemporiki.gr