Ακύρωση οικοδομικής άδειας στην Ύδρα λόγω προστασίας μνημειακού οικισμού

Ακύρωση οικοδομικής άδειας στην Ύδρα λόγω προστασίας μνημειακού οικισμού

Ακυρώθηκε οικοδομική άδεια που είχε χορηγηθεί από τον δήμο Πειραιά για την ανακατασκευή τμήματος ισογείου κατοικίας στην Ύδρα, ύστερα από απόφαση της Διεύθυνσης Εφορείας Αρχαιοτήτων. Το Ε΄ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι οι σύμβουλοι χαρακτήρισαν το νησί του Αργοσαρωνικού ως μνημειακό οικισμό, για τον οποίο επιτρέπεται μόνο η ανακατασκευή οικοδομών παρόμοιων με αυτές της προϋπάρχουσας κατάστασης.

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 1462/2024 απόφαση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, ο οικισμός της Ύδρας έχει χαρακτηριστεί μνημειακός από το 1962. Αυτό σημαίνει ότι για τη δόμηση εκεί απαιτείται η τήρηση αυστηρών κανόνων που απορρέουν από το προστατευτικό καθεστώς των μνημειακών οικισμών, σύμφωνα με το οποίο επιτρέπεται μόνο η δόμηση κτισμάτων που είχαν προϋπάρξει και συνεισέφεραν στην ανάδειξη του μνημειακού χαρακτήρα του οικισμού.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις παραμέτρους, το ΣτΕ έκρινε παράνομη την οικοδομική άδεια που επέτρεπε την προσθήκη ορόφου σε υφιστάμενο ισόγειο κτίσμα στον κεντρικό τομέα της Ύδρας, καθώς ο επιπλέον όροφος δεν προϋπήρχε. Αυτό οδήγησε στην ακύρωση της προσβαλλόμενης οικοδομικής άδειας καθώς και της απόφασης της διεύθυνσης Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Πηγή: naftemporiki.gr