Αλλαγές στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση μετά την αποκάλυψη απάτης στον ΕΟΠΥΥ

Αλλαγές στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση μετά την αποκάλυψη απάτης στον ΕΟΠΥΥ

Σε πρόσφατες δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι, ο Άδωνις Γεωργιάδης αναγνώρισε ότι παρόλο που το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είναι ενεργό, υπάρχει τεχνική δυνατότητα να γίνουν εικονικές συνταγογραφήσεις χρησιμοποιώντας το ΑΜΚΑ κάποιου προσώπου που δεν είναι ενήμερος.

Μετά την μεγάλη απάτη που αποκαλύφθηκε εις βάρος του ΕΟΠΥΥ, η ηγεσία του υπουργείου εξετάζει αλλαγές στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Για να ενισχυθεί η ασφάλεια της διαδικασίας, σχεδιάζεται η εφαρμογή ενός νέου συστήματος που θα απαιτεί την αποστολή κωδικού OTP στο κινητό του χρήστη. Αυτή η διαδικασία, που ακολουθείται ήδη σε τραπεζικές συναλλαγές, θα απαιτεί τη συναίνεση του χρήστη κατά τη διάρκεια της συνταγογράφησης.

Ο υπουργός Υγείας έχει ανακοινώσει ότι διεξάγεται έρευνα για περιοχές όπου οι ηλεκτρονικές συνταγογραφήσεις ξεπερνούν σημαντικά τον μέσο όρο των συνταγογραφήσεων άλλων γιατρών της ίδιας ειδικότητας.

Ο κωδικός OTP (One Time Password) αποστέλλεται μέσω SMS, Viber ή άλλων εφαρμογών στον αριθμό του κινητού και είναι απαραίτητος για την έγκριση μιας ηλεκτρονικής συναλλαγής. Δημιουργείται αυτόματα και έχει μικρή διάρκεια ισχύος.

Πηγή: naftemporiki.gr