Αλλαγές στις προϋποθέσεις μετεγγραφών φοιτητών και οι συνέπειες τους για τις οικογένειες

Αλλαγές στις προϋποθέσεις μετεγγραφών φοιτητών και οι συνέπειες τους για τις οικογένειες

Κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία που αναθεωρεί σημαντικά τα κοινωνικά κριτήρια για τις μετεγγραφές φοιτητών, εισάγοντας ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για τα παιδιά τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών. Συγκεκριμένα, τα οικονομικά κριτήρια παραμένουν αμετάβλητα, ενώ στα κοινωνικά κριτήρια εισάγονται οι εξής αλλαγές:

Στις μετεγγραφές των αδελφών φοιτητών, η νέα ρύθμιση επιτρέπει σε δύο ή περισσότερα αδέλφια από τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες, που πληρούν τις προϋποθέσεις, να ζητούν μετεγγραφή σε όλα τα έτη σπουδών εφόσον δεν έχουν υπερβεί την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης. Αξιοσημείωτο είναι ότι η κυριότητα ή η επικαρπία κατοικίας επηρεάζει τη μετεγγραφή μόνο αν είναι σε ποσοστό 100%. Εάν είναι μικρότερη, αυτό δεν θεωρείται εμπόδιο. Επιπλέον, το κατά κεφαλήν εισόδημα για τους δικαιούχους της μετεγγραφής καθορίζεται ότι δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ, ενώ τα αδέλφια τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών που δεν αιτούνται μετεγγραφής διατηρούν το δικαίωμα αίτησης για μελλοντικά ακαδημαϊκά έτη.

Με την έναρξη των μαθημάτων στα Πανεπιστήμια να έχει ήδη πραγματοποιηθεί, οι φοιτητές αναμένουν με αγωνία την έναρξη της διαδικασίας των μετεγγραφών, η οποία δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Η καθυστέρηση καταγράφεται κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα πολλές χιλιάδες πρωτοετείς φοιτητές να χάνουν πολύτιμους μήνες παρακολούθησης. Στις επιπλέον καθυστερήσεις φέτος προστίθενται και οι νέες ρυθμίσεις που εγκρίθηκαν στο «παραπέντε» της υποβολής αιτήσεων.

Για να κατανοήσουμε τη σημασία αυτών των αλλαγών, ας δούμε υποθετικά δύο παραδείγματα. Σε μία οικογένεια, ένα παιδί φοιτά στην Πάτρα και έχουν άλλο αδελφό που επιθυμεί να δηλώσει σχολές. Οικονομικά, αποφασίζουν να περιοριστούν σε σχολές Πάτρας και Αθηνών. Ωστόσο, μαθαίνουν εκ των υστέρων ότι με την νέα ρύθμιση ο αδελφός θα μπορούσε να κάνει μετεγγραφή, εφόσον διέθετε επαρκή μόρια, κάτι που ανατρέπει την αρχική τους απόφαση.

Σε μία άλλη περίπτωση, οικογένεια που είχε προγραμματίσει την εγγραφή ενός παιδιού σε τμήματα Βιολογίας θεωρώντας ότι τα 6 μόρια θα ήταν επαρκή, διαπιστώνει εκ των υστέρων ότι λόγω της νέας μοριοδότησης των πολύτεκνων και τρίτεκνων, το παιδί τους μπορεί να πληρoί τις προϋποθέσεις· γεγονός που τους προκαλεί εύλογες ανησυχίες.

Η ασάφεια και η αυξομείωση των κριτηρίων έχει ως αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος, το οποίο αντί να εξυπηρετεί τις ανάγκες τους, συχνά τους επιβαρύνει και τους αποτρέπει από την προγραμματισμένη πορεία τους. Καθώς οι νέοι αναζητούν ευκαιρίες στο εξωτερικό, το κράτος παραμένει αβέβαιο για τις πολιτικές του και τις διαδικασίες που διέπουν την εκπαίδευση.

Πηγή: naftemporiki.gr