Ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Πάτρας με χρηματοδότηση 12 εκατ. ευρώ

Ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Πάτρας με χρηματοδότηση 12 εκατ. ευρώ

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα επενδύσει 12 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Πάτρας, μετά από την ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2021-2027. Αυτή η σημαντική παρέμβαση καλύπτει την περιοχή από την οδό Κανελλοπούλου έως την οδό Ελευθερίου Βενιζέλου και θα αναδείξει τους κεντρικούς μόλους της πόλης, ενοποιώντας το παραλιακό μέτωπο με την περιοχή γύρω από τον ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα και τον πεζόδρομο της Τριών Ναυάρχων.

Η παρέμβαση θα αναγνωριστεί ως μια μεγάλη δράση που στοχεύει στην επανασύνδεση του θαλάσσιου μετώπου με τον αστικό ιστό της Πάτρας, βελτιώνοντας την αισθητική και τη λειτουργικότητα της περιοχής, καθώς και την αξιοποίηση των υπαρχουσών και νέων κτιριακών υποδομών. Θα γίνουν παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν την αρχιτεκτονική ταυτότητα της πόλης, καθιστώντας την πιο ελκυστική για κατοίκους και επισκέπτες, με την προσδοκία ότι αυτά τα έργα θα αποφέρουν θετικά αποτελέσματα στην οικονομία της πόλης.

Η αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου της Πάτρας περιλαμβάνει τέσσερα υποέργα. Το πρώτο υποέργο αφορά την εκπόνηση προμελέτης, οριστικής μελέτης, μελέτης εφαρμογής, τα τεύχη δημοπράτησης και τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις. Το δεύτερο υποέργο περιλαμβάνει εργασίες για την υλοποίηση της ανάπλασης, όπως οικοδομικές εργασίες, οδοποιία, ηλεκτρομηχανολογικές εφαρμογές, φωτισμό και υποδομές ύψους και αποχέτευσης. Τα υπόλοιπα υποέργα περιλαμβάνουν αρμοδιότητες για πιθανές αρχαιολογικές έρευνες και την αναβάθμιση των δικτύων κοινής ωφέλειας.

Ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης δήλωσε ότι το έργο αποτελεί μια σημαντική παρέμβαση που θα αλλάξει ριζικά την περιοχή, ανταγωνιζόμενος τις ανάγκες των πολιτών και αποδεικνύοντας τη δέσμευση της Περιφέρειας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Τόνισε ότι το παραλιακό μέτωπο είναι ένα σύμβολο της πόλης, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα.

Σημειώνεται ότι στη μελέτη δεν περιλαμβάνονται οι λιμενικές εγκαταστάσεις ή οι περιοχές όπου υπάρχει ακόμα λιμενική δραστηριότητα, καθώς και το τμήμα του θαλάσσιου μετώπου που έχει χωροθετηθεί για τη μαρίνα.

Πηγή: naftemporiki.gr