Ανατροπή του καιρού με πτώση θερμοκρασίας και θυελλώδεις ανέμους στην Ελλάδα

Ανατροπή του καιρού με πτώση θερμοκρασίας και θυελλώδεις ανέμους στην Ελλάδα

Αναμένονται αλλαγές στον καιρό της χώρας μας από την Πέμπτη 17/10, με πτώση της θερμοκρασίας και ισχυρούς βοριάδες, ενώ οι βροχοπτώσεις θα λείπουν. Η μεταβολή αυτή οφείλεται σε έναν ισχυρό αντικυκλώνα που έχει σχηματιστεί στην ανατολική Ευρώπη. Ο αντικυκλώνας αυτός εμποδίζει τις καταιγίδες να έρθουν από τα δυτικά προς τα ανατολικά, επιτρέποντας τη μεταφορά ψυχρότερων αερίων μαζών στην περιοχή μας.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστα Λαγουβάρδο, η πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να διαρκέσει 4-5 ημέρες, έρχεται μετά από μια παρατεταμένη περίοδο με υψηλές θερμοκρασίες και θα είναι αισθητή σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Οι αέριες μάζες που θα εγκατασταθούν πάνω από τη χώρα μας θα είναι γενικά κατά 4 έως 6 °C ψυχρότερες από τις κανονικές τιμές και τοπικά στη Βόρεια Ελλάδα έως 7-8 °C χαμηλότερες.

Παρά τη μεταβολή του καιρού, δεν αναμένονται βροχοπτώσεις, γεγονός που σημαίνει ότι θα συνεχιστεί η μακρά περίοδος ξηρασίας σε περιοχές όπως οι Κυκλάδες, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, οι οποίες ήδη έχουν σημειώσει ελάχιστες ή καθόλου βροχοπτώσεις το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα.

Πηγή: naftemporiki.gr