Αντίθεση των Οδηγών Ταξί στην Υποχρεωτική Τοποθέτηση Σήματος για POS

Αντίθεση των Οδηγών Ταξί στην Υποχρεωτική Τοποθέτηση Σήματος για POS

Οι οδηγοί ταξί έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αμφισβητώντας την υποχρέωση τοποθέτησης αυτοκόλλητου σήματος για την κατοχή POS. Συγκεκριμένα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Αυτοκινήτων Ταξί και Αγοραίων, μαζί με τους Συνδέσμους Επαγγελματιών Αυτοκινητιστών από Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Ηράκλειο, Μυτιλήνη καθώς και τον Σύνδεσμο Ραδιοταξί, ζητούν την ακύρωση της απόφασης που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Αυγούστου 2024.

Σύμφωνα με την επίμαχη υπουργική απόφαση, οι οδηγοί ταξί υποχρεώνονται να τοποθετούν στο πίσω δεξιό τμήμα του παρμπρίζ ένα σήμα διαστάσεων 25×12, το οποίο θα ενημερώνει τους επιβάτες για την κατοχή και χρήση του POS, τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά. Οι προσφεύγοντες τονίζουν ότι σε περίπτωση μη τοποθέτησης του σημαίου, θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

Οι υποστηρικτές της προσφυγής επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση παραβιάζει την Ευρωπαϊκή νομοθεσία (οδηγία 2014/45/ΕΕ) καθώς και τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αμφισβητώντας παράλληλα την ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία της. Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι η τοποθέτηση του σημαίου στο πίσω δεξί τζάμι του οχήματος δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ασφαλείας, όπως η δυσκολία οπτικού ελέγχου από το κάθισμα του οδηγού και η πιθανή βλάβη στους υαλοκαθαριστήρες.

Πηγή: naftemporiki.gr