Διαμαρτυρία δικηγόρων στην Αθήνα για τον νέο δικαστικό χάρτη και τις ελλείψεις υποδομών

Διαμαρτυρία δικηγόρων στην Αθήνα για τον νέο δικαστικό χάρτη και τις ελλείψεις υποδομών

Οι δικηγόροι της Αθήνας εκφράζουν έντονες αντιδράσεις για τις αλλαγές που προβλέπονται στον νέο δικαστικό χάρτη, ο οποίος τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα. Υποστηρίζουν ότι η ενοποίηση του α’ βαθμού δικαιοδοσίας και η κατάργηση των Ειρηνοδικείων, που συγχωνεύονται με τα Πρωτοδικεία, δεν έχουν αντιμετωπιστεί κατάλληλα, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια του δικαίου.

Η σημερινή καθολική αποχή των δικηγόρων περιλάμβανε διαμαρτυρία έξω από το Ειρηνοδικείο της Αθήνας. Όπως σημειώνουν, η διαδικασία αυτή οδηγεί σε ερημοδικίες και απώλεια δικαιωμάτων για πολίτες, δικαστικούς υπαλλήλους και δικηγόρους.

«Οι δικηγόροι της Αθήνας στέλνουν ένα σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να σχεδιάζονται χωρίς τις απαραίτητες υποδομές και προετοιμασία», τόνισε ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός, υπογραμμίζοντας τις σοβαρές ελλείψεις και την εγκατάλειψη κρίσιμων δικονομικών ζητημάτων.

Ο πρώην αντιπρόεδρος του ΔΣΑ, Θεόδωρος Μαντάς, επεσήμανε την ανάγκη για επαρκείς υποδομές για την απονομή δικαιοσύνης, δηλώνοντας ότι οι δικηγόροι δεν θα επιτρέψουν σχεδιασμούς που αναιρούν τη λειτουργία του κράτους δικαίου.

Το λειτούργημα του δικηγόρου είναι προστατευόμενο συνταγματικά και όπως τόνισε ο Θεμής Σοφός, εξακολουθεί να εμφανίζεται πληθώρα προβλημάτων εφαρμογής του νέου δικαστικού χάρτη ήδη από την πρώτη ημέρα.

«Η βιασύνη στις διαδικασίες της δικαιοσύνης μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει», προειδοποιούν οι δικηγόροι, ελπίζοντας ότι ο λόγος τους θα γίνει αποδεκτός και θα διορθωθούν τα σοβαρά σφάλματα.

Πηγή: newsbomb.gr