Διαβούλευση ΚΕΔΕ με Πρωθυπουργό για τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Διαβούλευση ΚΕΔΕ με Πρωθυπουργό για τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι της χώρας αναδείχτηκαν σε συνάντηση του πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), υπό την προεδρία του Λάζαρου Κυρίζογλου. Στη συνάντηση, αναφέρθηκαν ζητήματα όπως η οικονομική κατάσταση των δήμων, οι ελλείψεις σε προσωπικό και οι προκλήσεις που αφορούν τη διαχείριση των πόσιμων υδάτων.

Η ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι, παρά την αύξηση της χρηματοδότησης για τα έτη 2023 και 2024, οι δήμοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ο Λάζαρος Κυρίζογλου ανέφερε ότι η αύξηση του μισθολογικού κόστους, που προκύπτει από τις πρόσφατες αυξήσεις των μισθών, σε συνδυασμό με το υψηλό ενεργειακό κόστος και το τέλος ταφής απορριμμάτων, επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση. Η ΚΕΔΕ ζήτησε από τον πρωθυπουργό την απόδοση επιπλέον 450 εκατ. ευρώ το 2024 και την κατάργηση ενός ανώτατου πλαφόν στις κρατικές επιχορηγήσεις.

Από την πλευρά του προσωπικού, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι η μείωση του αριθμού των εργαζομένων στα δημοτικά ψηφιακά είναι ανησυχητική, λόγω συνταξιοδοτήσεων και του περιορισμένου αριθμού προσλήψεων. Ζητήθηκε η άρση της αναστολής προσλήψεων, με σκοπό να καλυφθούν σημαντικές ανάγκες όπως η καθαριότητα και η κοινωνική πρόνοια.

Λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις της διαχείρισης των πόσιμων υδάτων, ο κ. Κυρίζογλου ανέφερε συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν υποβληθεί στο ΥΠΕΝ. Το ζήτημα της ύδρευσης και άρδευσης είναι κρίσιμο, καθώς το 90% του νερού χρησιμοποιείται για άρδευση. Σχετικά με το πρόγραμμα εξοικονόμησης πόσιμου νερού, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε τις προκλήσεις που προέρχονται από την υποχρέωση των δήμων να συμμετάσχουν οικονομικά στη χρηματοδότηση έργων.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε επίσης σε θεσμικά ζητήματα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης και την προώθηση νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα ενισχύσουν τη λειτουργία των δήμων. Η ΚΕΔΕ κατέθεσε διεκδικήσεις σχετικά με την καταστατική θέση των αιρετών, όπως την αναγνώριση των αποδοχών τους σε σχέση με τους γενικούς γραμματείς υπουργείων.

Η συνάντηση κατέληξε με πρόσκληση προς τον πρωθυπουργό να συμμετάσχει στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο, και η ανταπόκριση του Κ. Μητσοτάκη ήταν θετική.

Πηγή: naftemporiki.gr