Διευκόλυνση στην Απόκτηση Ψηφιακής Υπογραφής μέσω Εξ Αποστάσεως Ταυτοποίησης από την ΑΠΕΔ

Διευκόλυνση στην Απόκτηση Ψηφιακής Υπογραφής μέσω Εξ Αποστάσεως Ταυτοποίησης από την ΑΠΕΔ

Διαθέσιμη είναι πλέον για τους πολίτες η υπηρεσία εξ αποστάσεως ταυτοποίησης από την Αρχή Πιστοποίησης Ελληνικού Δημοσίου (ΑΠΕΔ), η οποία στοχεύει στη διευκόλυνση της διαδικασίας απόκτησης ψηφιακής υπογραφής. Μέχρι τώρα, για την ταυτοποίηση απαιτείτο η φυσική παρουσία σε ΚΕΠ, αλλά με την νέα υπηρεσία, πολίτες και επαγγελματίες μπορούν να αποκτήσουν ψηφιακή υπογραφή ανεξάρτητα από την τοποθεσία τους εντός της ελληνικής επικράτειας ή στο εξωτερικό.

Η διαδικασία ξεκινά με την υποβολή ειδικής υπεύθυνης δήλωσης – αίτησης είτε μέσω της ιστοσελίδας gov.gr στην ενότητα «Πολίτης και Καθημερινότητα» και την υποενότητα «Ηλεκτρονικές Υπογραφές», είτε μέσω της ιστοσελίδας της ΑΠΕΔ. Ο ενδιαφερόμενος στη συνέχεια εισέρχεται στην εφαρμογή της ΑΠΕΔ με τους κωδικούς TaxisNet και υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτηση για έκδοση ψηφιακού πιστοποιητικού, συμπληρώνοντας τον κωδικό αριθμό της υπεύθυνης δήλωσης και επιλέγοντας τη μέθοδο εξ αποστάσεως ταυτοποίησης.

Μετά την υποβολή της αίτησης, ο πολίτης επιλέγει την ημερομηνία και ώρα του ραντεβού που προτιμά, με βάση τη διαθεσιμότητα των επόμενων τριών εργάσιμων ημερών, καθώς και τον προτιμώμενο τρόπο επικοινωνίας (SMS/email). Ακολούθως, λαμβάνει έναν σύνδεσμο μέσω SMS ή email για την ψηφιακή συνάντηση. Κατά την διάρκεια του ραντεβού, θα χρειαστεί να επιδείξει το έγγραφο ταυτοποίησης που δήλωσε στην υπεύθυνη δήλωση, ενώ θα λάβει οδηγίες από τον υπάλληλο.

Ο υπάλληλος ταυτοποιεί τον πολίτη και ελέγχει την ορθότητα των στοιχείων της αίτησής του. Σε περίπτωση λάθους, η αίτηση ακυρώνεται. Με την ολοκλήρωση της ταυτοποίησης, ο πολίτης λαμβάνει μέσω SMS έναν εξαψήφιο αριθμό, που λειτουργεί ως αριθμός πρωτοκόλλου της αίτησης, και ενημερώνεται για την επιτυχία της διαδικασίας.

Η αίτηση προωθείται στην Αρχή Εγγραφής της ΑΠΕΔ, η οποία ελέγχει τα συνοδευτικά στοιχεία, όπως το βίντεο του ραντεβού, τη φωτογραφία και την εγκυρότητα του ταυτοποιητικού εγγράφου, και αποφασίζει για την έγκριση ή απόρριψη της αίτησης. Η σχετική ενημέρωση γίνεται μέσω SMS με έναν οκταψήφιο αριθμό, ο οποίος χρησιμοποιείται στη διαδικασία έκδοσης ή ανάκλησης του πιστοποιητικού.

Η ΑΠΕΔ, στο πλαίσιο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, παρέχει δωρεάν ψηφιακά πιστοποιητικά υπογραφής σε φυσικά πρόσωπα και όσους διαθέτουν κωδικούς TaxisNet. Αναλυτικές οδηγίες σχετικά με την εξ αποστάσεως ταυτοποίηση είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της ΑΠΕΔ.

Πηγή: naftemporiki.gr