Δικηγόροι της Αθήνας Διαμαρτύρονται για τον Νέο Δικαστικό Χάρτη

Δικηγόροι της Αθήνας Διαμαρτύρονται για τον Νέο Δικαστικό Χάρτη

Δικηγόροι της Αθήνας πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον Άρειο Πάγο και τρίωρη στάση εργασίας, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στον νέο δικαστικό χάρτη. Σύμφωνα με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, η προχειρότητα εφαρμογής αυτού του χάρτη δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες στο νομικό πλαίσιο, πλήττει την αξιοπρεπή άσκηση του επαγγέλματός τους και προκαλεί σημαντική ταλαιπωρία σε όλους τους εμπλεκόμενους στην απονομή δικαιοσύνης, με κίνδυνο απώλειας δικονομικών και ουσιαστικών δικαιωμάτων των διαδικών.

Δημήτρης Βερβεσός, ο πρόεδρος του ΔΣΑ, αναφέρθηκε στα προβλήματα που συνεπάγεται ο νέος δικαστικός χάρτης, επισημαίνοντας ότι «κινείται σε αχαρτογράφητα νερά» και ακολουθεί την αρχή του δικαστικού χάους. Υπογράμμισε ότι η καθημερινότητα των δικηγόρων και των λοιπών λειτουργών της δικαιοσύνης έχει επιβαρυνθεί με προκλήσεις που δεν αφορούν μόνο την διαδικασία, αλλά και τη διαφάνεια των δικαιωμάτων των πολιτών. Ζήτησε από την Κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα για την επίλυση αυτών των θεμάτων στο μεγαλύτερο Πρωτοδικείο της χώρας.

Ο αντιπρόεδρος του ΔΣΑ, Μιχάλης Καλαντζόπουλος, πρόσθεσε ότι οι υποδομές δεν είναι έτοιμες και το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν είχε υπολογίσει τις απαιτήσεις της εφαρμογής του νέου χάρτη, με συνέπεια οι δικηγόροι να μην γνωρίζουν πού διεκδικούνται οι υποθέσεις τους και οι πολίτες να μην ξέρουν πού να απευθυνθούν.

Οι δικηγόροι έχουν προαναγγείλει κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους με στοχευμένες αποχές από συγκεκριμένες διαδικασίες την επόμενη εβδομάδα και σχεδιάζουν παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου κατά τις εκδηλώσεις για τον προστάτη του δικαστικού σώματος, Άγιο Διονύσιο Αρεοπαγίτη.

Πηγή: naftemporiki.gr