Ευθύνες και προκλήσεις στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Κορινθία

Ευθύνες και προκλήσεις στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Κορινθία

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, αναφέρθηκε στις φωτιές που έχουν πλήξει τη χώρα, υπογραμμίζοντας την ελαχιστοποίηση της απόστασης από την αντιπυρική περίοδο. Όπως δήλωσε, «Δεν υπάρχει πια “απόσταση” από την αντιπυρική περίοδο», προσθέτοντας ότι έχουν ήδη περάσει πέντε μήνες σφοδρών αντιπαραθέσεων με τις πυρκαγιές.

Φέτος, το Πυροσβεστικό Σώμα αντιμετώπισε πάνω από 4.500 πυρκαγιές, με περισσότερο από 200 να εκδηλώνονται σε περιοχές με δείκτη επικινδυνότητας 4 ή 5, πολλές από αυτές κοντά ή μέσα σε οικισμούς. Ο κ. Κικίλιας επεσήμανε τη σημασία της άμεσης παρέμβασης, λέγοντας ότι αν οι φωτιές δεν είχαν αντιμετωπιστεί άμεσα, θα διακυβεύονταν πολλές ζωές και περιουσίες.

Σχετικά με την πυρκαγιά στην Αττική, τόνισε ότι οι συνθήκες που επικράτησαν ήταν ακραίες και επεσήμανε την ανάγκη προστασίας των κατοίκων και των περιουσιών τους. Ο υπουργός επισήμανε ότι οι περιοχές του Βαρνάβα, του Γραμματικού, της Νέας Μάκρης και άλλες, αντιμετώπισαν σοβαρούς κινδύνους.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι, μέχρι σήμερα, έχουν υπάρξει 396 συλλήψεις για εμπρησμούς και πάνω από 1.000 πρόστιμα. Μίλησε και για την πρόθεση ενίσχυσης του Πυροσβεστικού Σώματος με 831 νέες προσλήψεις το 2025, επικεντρώνοντας στην εκπαίδευση των δασοκομάντος. Τόνισε ότι η χώρα προγραμματίζει να ξεκινήσει την παραλαβή έργων στο πλαίσιο του εξοπλιστικού προγράμματος ΑΙΓΙΣ, που έχει προϋπολογισμό 2,1 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενος στην πρόοδο του προγράμματος ΑΙΓΙΣ, δήλωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος του, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, έχει ήδη δημοπρατηθεί και πολλές συμβάσεις αρχίζουν να υπογράφονται. Η ολοκλήρωση των παραλαβών αναμένεται το 2030.

Στον τομέα της πολιτικής, ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στη διαγραφή του Μάριου Σαλμά από τη ΝΔ, υπογραμμίζοντας ότι οι αναφορές του αφορούσαν θέματα που είχαν ήδη απαντηθεί από την υπουργό Πολιτισμού. Τέλος, αναφερόμενος στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τόνισε τη σημασία της ελεύθερης βούλησης των βουλευτών.

Πηγή: naftemporiki.gr