Ελληνοτουρκικός Διάλογος: Προβλέψεις και Προκλήσεις για την Ειρήνη στην Περιοχή

Ελληνοτουρκικός Διάλογος: Προβλέψεις και Προκλήσεις για την Ειρήνη στην Περιοχή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να συναντηθούν στη Νέα Υόρκη, όπου θα συζητήσουν τον νέο οδικό χάρτη του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη, «υφίσταται ένα παράθυρο ευκαιρίας ώστε να διασφαλιστεί μακρά ειρήνη στην περιοχή μας».

Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρει τη σημασία της διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, παρά τις υπάρχουσες διαφωνίες, και τονίζει ότι αυτό αποδεικνύει τη βούληση των πλευρών να εδραιώσουν την ηρεμία και τη σταθερότητα στη γειτονιά. Η Ελλάδα προσέρχεται στον διάλογο σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με αυτοπεποίθηση, ευρισκόμενη σε μια αναβαθμισμένη διπλωματική θέση.

Η εξουσιοδότηση των δύο Υπουργών Εξωτερικών για να εξετάσουν εάν υπάρχουν περιθώρια ευρύτερης συμφωνίας εξαρτάται από τους ηγέτες των δύο χωρών. Παράλληλα, η κατάσταση στο Κυπριακό επανέρχεται στην κορυφή της ατζέντας του ΟΗΕ, ύστερα από προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Εντός της ΕΕ, προχωρά η συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, με αναφορά στο Κυπριακό, όπως καταγράφηκε στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Απρίλιο 2024. Ο υπουργός σημειώνει επίσης ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ενδέχεται να δημιουργήσει πιο ευνοϊκό έδαφος για το διάλογο.

«Η επανεκκίνηση του διαλόγου για την επανένωση του νησιού πρέπει να γίνεται μέσα στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», τονίζει. Όσον αφορά την παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας, επισημαίνει ότι η Συμφωνία είναι διεθνές κείμενο, δεσμευτικό για όλα τα μέρη, και ότι η επιλεκτική εφαρμογή του διεθνούς δικαίου έχει συνέπειες.

Σχετικά με τα πενήντα χρόνια της Μεταπολίτευσης, ο κ. Γεραπετρίτης αναγνωρίζει τον κομβικό ρόλο της Νέας Δημοκρατίας στην εδραίωση των δημοκρατικών θεσμών και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Πηγή: newsbomb.gr