Επιστροφή στα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας στον Μικρό Δακτύλιο της Αθήνας

Επιστροφή στα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας στον Μικρό Δακτύλιο της Αθήνας

Από αύριο, Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, μέχρι την Παρασκευή 18 Ιουλίου 2025, θα επανέλθουν τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας, γνωστά ως Μικρός Δακτύλιος. Οι οδικές γραμμές που οριοθετούν τον Μικρό Δακτύλιο περιλαμβάνουν τις λεωφόρους και οδούς: Λ. Αλεξάνδρας, Ζαχάρωφ, Λ. Μεσογείων, Φειδιππίδου, Μιχαλακοπούλου, Σπ. Μερκούρη, Βρυάξιδος, Υμηττού, Ηλ. Ηλιού, Αμβρ. Φραντζή, Λ. Ανδρ. Συγγρού, Χαμοστέρνας, Πειραιώς, Ιερά Οδός, Λ. Κωνσταντινουπόλεως, Αχιλλέως, Πλ. Καραϊσκάκη, Καρόλου, Μάρνη, 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) και πάλι Λ. Αλεξάνδρας. Στις οδούς που ανήκουν στο δακτύλιο, η κυκλοφορία των Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων θα επιτρέπεται μόνο με βάση το τελευταίο ψηφίο του αριθμού κυκλοφορίας, με περιορισμούς για τα φορτηγά ιδιωτικής χρήσης που δεν υπερβαίνουν τους 2,2 τόνους.

Οι κάτοχοι συγκεκριμένων οχημάτων μπορούν να εκτυπώσουν ειδικό σήμα για την κατ’ εξαίρεση κυκλοφορία τους μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr). Αυτά περιλαμβάνουν ηλεκτρικά οχήματα, υβριδικά, καθώς και οχήματα που εκπέμπουν λιγότερο από 120g/km ή 145g/km διοξειδίου του άνθρακα, με περιορισμούς ανάλογα με την ημερομηνία ταξινόμησης τους στην ΕΕ. Ειδικές ζώνες εισόδου-εξόδου και κάρτες θα υπάρχουν για τους μόνιμους κατοίκους εντός του Μικρού Δακτυλίου.

Η ισχύς των μέτρων θα είναι από Δευτέρα έως Πέμπτη, 07:00-20:00, και Παρασκευή, 07:00-15:00. Ωστόσο, δεν θα ισχύουν σάββατα, Κυριακές, αργίες και σε περιπτώσεις απεργίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Οι αιτήσεις για ειδικές άδειες κυκλοφορίας μπορούν να υποβάλλονται από Δευτέρα έως Παρασκευή (08:00-14:00) και Σάββατο (08:00-12:00) στην Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής.

Οι ειδικές άδειες που έχουν χορηγηθεί για το 2023-2024 θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τις 18-7-2025. Οι παραβάτες των περιοριστικών αυτών μέτρων θα αντιμετωπίζουν ποινές σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Πηγή: naftemporiki.gr