Ακολουθούν οι Ειδικές ρυθμίσεις και οι παρεμβάσεις που καθορίζονται μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την επιτάχυνση των διαδικασιών προσλήψεων στο Δημόσιο. Ο στόχος είναι να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις στην κάλυψη θέσεων από τους επιτυχόντες των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, καθώς οι υπηρεσίες μένουν υποστελεχωμένες και οι επιτυχόντες παραμένουν αδιόριστοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Οι νέες ρυθμίσεις περιλαμβάνουν τη μείωση του χρόνου που απαιτείται από την έγκριση του προγραμματισμού προσλήψεων μέχρι την ανάληψη καθηκόντων των υπαλλήλων. Σκοπός είναι η διαδικασία να διαρκεί πλέον 8 έως 12 μήνες, αντί για 2-3 χρόνια όπως είναι σήμερα. Οι αρμόδιοι φορείς προγραμματίζουν τη σύνδεση του ΑΣΕΠ με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς ώστε η άντληση των δικαιολογητικών να γίνεται αυτόματα, μειώνοντας τη γραφειοκρατία.
Η διαδικασία προγραμματισμού προσλήψεων θα έχει και άλλες βελτιώσεις, όπως τη δυνατότητα έναρξης των διαδικασιών πλήρωσης κενών θέσεων που προκαλούνται από συνταξιοδοτήσεις από το προηγούμενο έτος, ώστε να μην παραμένουν κενές για καιρό. Για τις ειδικές ομάδες, οι αποφάσεις κατανομής θέσεων ΑμεΑ θα εκδίδονται εντός ενός μήνα από την έγκριση του συγκεκριμένου προγραμματισμού.
Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι η αυξημένη μοριοδότηση για τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, που θα ενισχυθεί με 40 μονάδες για τους κατοίκους ορεινών και νησιωτικών δήμων και 20 για παραμεθόριους δήμους. Απαιτείται ωστόσο, οι εκλεγμένοι να υπηρετήσουν σε αυτές τις θέσεις για τουλάχιστον 10 χρόνια.
Επιπλέον, εισάγεται αντικίνητρο για όσους υποψήφιους δεν αποδέχονται ή παραιτούνται από τη θέση που τους προσφέρεται. Αυτοί θα αποκλείονται από νέες διαδικασίες πρόσληψης για τρία χρόνια εφόσον δεν αποδέχονται τον διορισμό ή παραιτούνται εντός 12 μηνών.
Αλλαγές προβλέπονται επίσης στις προθεσμίες υποβολής των δικαιολογητικών καθώς και στην ευθύνη άντλησης των δικαιολογητικών από τους υποψηφίους. Τέλος, η διαδικασία πλήρωσης θέσεων ορισμένου χρόνου θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, εξασφαλίζοντας ταχύτερη επικοινωνία μεταξύ υποψηφίων, ΑΣΕΠ και αρμόδιων φορέων.
Η νέα αυτή προσέγγιση στοχεύει στην αποτελεσματικότητα και τη μείωση της γραφειοκρατίας στην πρόσληψη προσωπικού, προκειμένου να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες του Δημοσίου.
Πηγή: naftemporiki.gr