Επιτυχής Διεξαγωγή της Διεθνούς Στρατιωτικής Άσκησης Μέδουσα 13 στα Χανιά

Επιτυχής Διεξαγωγή της Διεθνούς Στρατιωτικής Άσκησης Μέδουσα 13 στα Χανιά

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διακρατική στρατιωτική άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ 13, που έλαβε χώρα στη θαλάσσια περιοχή κοντά στα Χανιά και περιλάμβανε στρατιωτικά πλοία και αεροσκάφη, καθώς και προσωπικό Ειδικών Δυνάμεων. Η τελευταία μέρα της άσκησης έλαβε χώρα στη στρατιωτική περιοχή του Κλειστού Στρατιωτικού Αεροδρομίου στο Μάλεμε.

Η άσκηση αυτή εστιάζει στη συνεργασία μεταξύ στρατιωτικών σωμάτων και ειδικών τμημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων από Ελλάδα, Αίγυπτο, Κύπρο, Γαλλία και Σαουδική Αραβία. Ο εκπρόσωπος Συνταγματάρχης Σπυρίδων Ασλάνης ανέφερε ότι στόχος είναι η ενίσχυση των αμυντικών ικανοτήτων και της ετοιμότητας των συμμετεχόντων, καθώς και η ανάπτυξη κοινών στρατηγικών και διαδικασιών.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, πραγματοποιήθηκαν πολλές εκτελέσεις, όπως άλματα Ελεύθερης Πτώσης, εναέρια διείσδυση, χρήση ναυτικών σκαφών και επίγειες επιχειρήσεις, με τη συμμετοχή προσωπικού από τις χώρες που συμμετείχαν. Σημαντική ήταν η εκτέλεση βολών από πολεμικά πλοία στο Αιγαίο.

Η 13η έκδοση της άσκησης ΜΕΔΟΥΣΑ, σύμφωνα με τον Συνταγματάρχη Ασλάνη, περιλαμβάνει ενεργοποίηση των αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών. Ο διοικητικός συντονισμός επιτυγχάνεται μέσω ενός επιχειρησιακού διοικητή, ο οποίος εναλλάσσει κάθε φορά ανάμεσα στους συμμετέχοντες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο δείκτης ατυχημάτων ήταν μηδενικός, λόγω της υψηλής προετοιμασίας και των δοκιμών που προηγούνται της άσκησης. Η επιτυχία της ΜΕΔΟΥΣΑ 13 τονίζει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς η Ελλάδα διατηρεί ισχυρές συμμαχίες και τηρεί το Διεθνές Δίκαιο.

Η Ναυτεμπορική κάλυψε την άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ 13, η οποία ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων από τις συμμετέχουσες χώρες, υπογραμμίζοντας τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας στην περιοχή.

Πηγή: naftemporiki.gr