Εξαιρετική πρόοδος στα έργα της νέας Γραμμής 4 του μετρό Αθήνας και ετοιμότητα για το μετρό Θεσσαλονίκης

Εξαιρετική πρόοδος στα έργα της νέας Γραμμής 4 του μετρό Αθήνας και ετοιμότητα για το μετρό Θεσσαλονίκης

Τα έργα για τη νέα Γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας προχωρούν με γοργούς ρυθμούς. Ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικό Μετρό ΑΕ, Νικόλαος Κουρέτας, μίλησε για την πρόοδο στις εργασίες στο 7ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών – ITC 2024, που διεξάγεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Αυτή τη στιγμή, οι εργασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη σε σχεδόν όλες τις θέσεις της γραμμής, εκτός από τη θέση στον σταθμό Ριζάρη, όπου υπάρχει μια δικαστική εκκρεμότητα. Σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα, οι πρόδρομες εργασίες έχουν ολοκληρωθεί σε 20 από τις 26 θέσεις. Ο TBM Μετροπόντικας Αθηνά, που κινείται από την Κατεχάκη, έχει ήδη διανύσει πάνω από δύο χιλιόμετρα και αναμένεται σε 10 ημέρες να φτάσει κάτω από τον σταθμό Ζωγράφου. Ο Μετροπόντικας Νίκη αναμένεται να φτάσει στον πρώτο σταθμό στο Άλσος Βεΐκου σε έναν μήνα.

Στο μεταξύ, η Θεσσαλονίκη προετοιμάζεται για την έναρξη λειτουργίας του μετρό της στις 30 Νοεμβρίου, με τον σταθμό Βενιζέλου να θεωρείται «ο πιο όμορφος σταθμός μετρό στον κόσμο». Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνονται οι δοκιμές των συστημάτων και η αξιολόγηση του έργου.

Αμέσως μετά την έναρξη λειτουργίας, θα ξεκινήσουν και οι εργασίες για την επέκταση του μετρό στην Καλαμαριά, που θα προσθέσει πέντε νέους σταθμούς και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2025. Στη συνέχεια, προγραμματίζονται νέα έργα, με επεκτάσεις προς τα δυτικά της πόλης, καθώς και από την Καλαμαριά προς το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

«Όταν θα μπείτε στον σταθμό Βενιζέλου, θα αντικρίσετε έναν υπόγειο αρχαιολογικό χώρο. Το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό», ανέφερε ο κ. Κουρέτας.

Πηγή: naftemporiki.gr