Εξαρθρώθηκαν εγκληματικές οργανώσεις που διαπράττουν κακουργηματικές απάτες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ[embed]https://www.youtube.com/watch?v=mwLi3wXRD6U[/embed]

Εξαρθρώθηκαν εγκληματικές οργανώσεις που διαπράττουν κακουργηματικές απάτες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ[embed]https://www.youtube.com/watch?v=mwLi3wXRD6U[/embed]

Δύο εγκληματικές ομάδες που επιδοθήκαν σε κακουργηματικές απάτες εις βάρος του ΕΟΠΥΥ μέσω πλαστών συνταγών φαρμάκων έχουν εξαρθρωθεί από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας. Η ανάλυση της κατάστασης αποκάλυψε τη συγκρότηση και τη δραστηριότητα αυτών των οργανώσεων, και η μεγάλη επιχείρηση, που διεξήχθη την 13η Σεπτεμβρίου 2024, οδήγησε στη σύλληψη 16 ατόμων. Ανάμεσα στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται τρεις ιατροί από Δημόσιες Δομές Υγείας και υπάλληλοι σε φαρμακεία της Αττικής.

Η έρευνα έδειξε ότι οι εγκληματικές οργανώσεις άρχισαν τη δράση τους από τον Ιανουάριο του 2020, καθ’ όλη τη διάρκεια της οποίας προέκυψε ότι είχαν παρόμοιο σκοπό και τρόπο δράσης, με κάποια κοινά μέλη. Τα μέλη των οργανώσεων προχωρούσαν σε μαζική και ψευδή συνταγογράφηση φαρμάκων μέσω ιατρών που συμμετείχαν, χρησιμοποιώντας κυρίως Α.Μ.Κ.Α. αλλοδαπών. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους ήταν είτε απομακρυσμένοι από τη χώρα είτε κρατούμενοι και δεν είχαν τη δυνατότητα να ελέγξουν αυτές τις συνταγές.

Στο πλαίσιο της έρευνας, ελέγχθηκε και η δραστηριότητα ιδιοκτήτριας φαρμακαποθήκης που κυκλοφόρησε φάρμακα με δυνητικούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Η περαιτέρω διάθεση των ψευδώς συνταγογραφημένων φαρμάκων γινόταν μέσω φαρμακείων και ιατρών σε πελάτες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με τα έσοδα να αναμιγνύονται με νόμιμα έσοδα ή να φυλάσσονται σε τραπεζικές θυρίδες.

Από την έρευνα προέκυψε η απάτη που διαπιστώθηκε να έχει προκαλέσει ζημία που ξεπερνά τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ στον ΕΟΠΥΥ, με 90.186 ψευδείς συνταγές να έχουν εκδοθεί μέσω 3.516 Α.Μ.Κ.Α. Όσον αφορά τα κατασχεθέντα στοιχεία, βρέθηκαν πάνω από 9.000 συσκευασίες φαρμάκων, πολύτιμα μέταλλα και χρηματικά ποσά. Οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν στις αρμόδιες αρχές για περαιτέρω διαδικασίες.

Πηγή: newsbomb.gr