Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι επιπτώσεις για την Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας

Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι επιπτώσεις για την Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας

Στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή RUSH HOUR, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, συζήτησε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην ενεργειακή κατάσταση της Ελλάδας. Αναφερόμενος στις ανησυχίες της κυβέρνησης για μια πιθανή νέα ενεργειακή κρίση, ο κ. Πατέλης δήλωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα φέρει το μέλλον». Σημείωσε ότι μέχρι στιγμής οι αντιδράσεις των αγορών ενέργειας και των χρηματιστηρίων είναι αναμενόμενες και δεν προκαλούν ανησυχία.

Προβληματισμός υπάρχει και για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη, όπως και στην Ιταλία και τη Γαλλία, όπου έχουν παρατηρηθεί αποκλίσεις από τους νέους κανόνες. Ο Πατέλης ανέφερε ότι η Ελλάδα πλέον δανείζεται με πιο ευνοϊκούς όρους από χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία, γεγονός που δείχνει την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας. Αναγνωρίζει ότι η παγκόσμια κοινότητα είναι ευάλωτη σε οποιαδήποτε επιδείνωση της κατάστασης.

Όσον αφορά τα μέτρα στήριξης και τον προϋπολογισμό του 2025, τόνισε τη δημοσιονομική υπευθυνότητα της κυβέρνησης. Επεσήμανε ότι το μεσοπρόθεσμο σχέδιο περιλαμβάνει σταθερότητα στον προϋπολογισμό με έλλειμμα στο 1% και πρωτογενές πλεόνασμα γύρω στο 2,5% εν μέσω αναμενόμενης ανάπτυξης. Υπάρχουν περιθώρια για δημοσιονομικές παρεμβάσεις στο μέλλον, ωστόσο αυτές θα εξαρτηθούν από την επιτυχία των στρατηγικών καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Πηγή: naftemporiki.gr