Η Αρχή των Μαθημάτων στα Πανεπιστήμια και οι Προβληματισμοί για τις Διαδικασίες Εισαγωγής

Η Αρχή των Μαθημάτων στα Πανεπιστήμια και οι Προβληματισμοί για τις Διαδικασίες Εισαγωγής

Αυτή την εβδομάδα ξεκίνησαν τα μαθήματα στα Πανεπιστήμια για το νέο ακαδημαϊκό έτος, ωστόσο, δεν όλοι οι φοιτητές είναι έτοιμοι να παρακολουθήσουν. Ορισμένοι πρωτοετείς φοιτητές ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή τους, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που εξακολουθούν να περιμένουν να μάθουν σε ποια σχολή θα φοιτήσουν.

Θεωρητικά, οι νυν φοιτητές θα έπρεπε να έχουν ενημερωθεί για την εγγραφή τους και τα απαραίτητα βιβλία να περιμένουν στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους. Ωστόσο, στην ουσία, πολλές διαδικασίες παραμένουν θολές και αναποτελεσματικές. Ένα από τα βασικά προβλήματα είναι οι μετεγγραφές, καθώς οι σχετικές αιτήσεις δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη και αναμένονται οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας.

Εκτός από την ομάδα των φοιτητών που περιμένει τις μετεγγραφές ελπίζοντας σε αλλαγή σχολής, υπάρχει και η κατηγορία των αθλητών που διεκδικούν θέση σε διαφορετικό Τμήμα με το μπόνους μορίων που έχουν αποκτήσει. Αυτοί υπέβαλαν αιτήσεις μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και αναμένουν τα αποτελέσματα το τρέχον μήνα.

Επιπλέον, οι υποψήφιοι που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές έχουν υποβάλει τα Μηχανογραφικά τους μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου και περιμένουν τα αποτελέσματα που θα καθορίσουν τη δυνατότητά τους για εισαγωγή. Τέλος, υπάρχουν και οι υποψήφιοι που εξετάστηκαν στις Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις, οι οποίοι αυτή τη στιγμή υποβάλλουν τα Μηχανογραφικά τους δελτία.

Η διαδικασία εισαγωγής και η σταδιακή διαδικασία των εγγραφών αναδεικνύουν βαθιά προβλήματα οργάνωσης. Ακόμη και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα μπορούσε να έχει πραγματοποιηθεί νωρίτερα, μειώνοντας την αναστάτωση για υποψήφιους και γονείς. Η ομάδα των φοιτητών, οι υποψήφιοι και οι αθλητές αντιμετωπίζουν συνεχείς καθυστερήσεις και σύγχυση, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την έναρξη των σπουδών τους.

Είναι προφανές ότι με τις διαδικασίες που ακολουθούνται, η εκπαίδευση στην Ελλάδα δεν καταφέρνει να διασφαλίσει στοιχειώδεις όρους για τους φοιτητές. Το κενό ενός μήνα σε πολλές διαδικασίες δείχνει την ανάγκη για επανασχεδιασμό και οργάνωση προκειμένου να αποφεύγεται η αναστάτωση και η καθυστέρηση. Πηγή: naftemporiki.gr