Η Εορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού στην Ελλάδα

Η Εορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού στην Ελλάδα

Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού εορτάζεται σε όλη την Ελλάδα κάθε 14 Σεπτεμβρίου με μεγάλη λαμπρότητα. Σημειώνεται ότι η εορτή αυτή τιμάται από την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία αλλά και από την Καθολική Εκκλησία, και είναι ημέρα αυστηρής νηστείας. Φέτος, καθώς η εορτή πέφτει Σάββατο, επιτρέπεται το λάδι και το κρασί.

Η πρώτη Ύψωση του Τιμίου Σταυρού πραγματοποιήθηκε το 335 μ.Χ., με κάποιους συναξαριστές να υποστηρίζουν ότι η εορτή αναφέρεται επίσης στη δεύτερη Ύψωση του Σταυρού, το 629 μ.Χ. Η Αγία Ελένη, το 326 μ.Χ., επισκέφτηκε την Ιερουσαλήμ για να προσκυνήσει τους Αγίους Τόπους και ξεκίνησε ανασκαφές για την ανεύρεση του Τίμιου Σταυρού. Στη διαδικασία, βρήκαν τρεις σταυρούς και, μέσω μιας δέησης, ο τρίτος σταυρός αναγνώστηκε ως ο Τίμιος, όταν μια πεθαμένη γυναίκα αναστήθηκε όταν τον άγγιξε.

Στις 14 Σεπτεμβρίου το 335 μ.Χ., ο Τίμιος Σταυρός υψώθηκε μέσα στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως ώστε να είναι ορατός για όλους τους πιστούς. Η δεύτερη Ύψωση του Σταυρού πραγματοποιήθηκε το 629 μ.Χ., μετά την νίκη του Ηρακλείου εναντίον των Περσών, οι οποίοι είχαν καταλάβει την Παλαιστίνη και είχαν πάρει τον Σταυρό ως πολεμικό λάφυρο. Μετά την επαναφορά του Σταυρού στην Κωνσταντινούπολη, υψώθηκε ξανά και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στα Ιεροσόλυμα.

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων διαμέλησε τον Σταυρό και διένειμε κομμάτια του σε όλη την Εκκλησία, αναγνωρίζοντας την αξία του Σταυρού για όλες τις εκκλησίες της Οικουμένης.

Σήμερα, την ημέρα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού γιορτάζουν τα ονόματα Θεοκλής, Θεοκλέας, Θεόκλεια, Σταύρος, Σταυρής, Σταυριανός, Σταυράκης, Σταυρούλα, Σταυριανή και Σταυρίνα.

Πηγή: newsbomb.gr