Η Επαφή με το Παρελθόν: Η Επανεμφάνιση του Οικισμού Φάγκος λόγω Ξηρασίας

Η Επαφή με το Παρελθόν: Η Επανεμφάνιση του Οικισμού Φάγκος λόγω Ξηρασίας

Ο οικισμός Φάγκος στο χωριό Κάτω Καλεντίνη αναδύεται και πάλι από τα βάθη του φράγματος Πουρναρίου, ύστερα από 43 χρόνια, εξαιτίας της ξηρασίας. Ο δρόμος που διασχίζει τα Τζουμέρκα οδηγεί τους επισκέπτες σε ένα τοπίο γεμάτο μνήμη και ιστορία.

Η στάθμη του φράγματος Πουρναρίου, όπως αναφέρουν κάτοικοι στο καφενείο της περιοχής, έχει υποχωρήσει τουλάχιστον 10 μέτρα, μια πρωτοφανής κατάσταση που παρατηρείται μετά από μήνες χωρίς βροχή. Ο κ. Θωμάς θυμάται πώς τα νερά κάλυπταν το σχολείο του χωριού, το οποίο τώρα εμφανίζεται ξανά, φέρνοντας αναμνήσεις από τα παιδικά του χρόνια με 120 μαθητές να γεμίζουν τις αίθουσες.

Οι μεγαλύτεροι κάτοικοι, βλέποντας τα ερείπια των σπιτιών τους, αναβιώνουν τις μνήμες του παρελθόντος. Η κ. Αθηνά, που μένει κοντά, θυμάται τη ζωή του οικισμού πριν από την εγκατάλειψη στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Τότε, οι οικογένειες χρειάστηκε να απομακρυνθούν για να επιβιώσουν αίτια των νερών του φράγματος που έπνιξαν τις περιουσίες τους.

Η λίμνη Πουρναρίου έχει επιφάνεια 18,3 τετραγωνικών χιλιομέτρων και δημιουργήθηκε από την κατασκευή του ομώνυμου υδροηλεκτρικού φράγματος στον Άραχθο ποταμό κοντά στο Πέτα. Έχει αναδείξει ένα πλούσιο τεχνητό οικοσύστημα με σπουδαία ιχθυοπανίδα και ορνιθοπανίδα, όπου συναντά κανείς κυπρίνους, πέστροφες και πολλά πτηνά.

Η ηρεμία της περιοχής και οι φυσικές ομορφιές της Κάτω Καλεντίνης, εναρμονισμένες με το πράσινο των δέντρων, προσφέρουν στον επισκέπτη μια μοναδική εμπειρία κάθε εποχή του χρόνου. Ο συνδυασμός της ιστορίας και της φύσης καθιστά την περιοχή συναρπαστική.

Πηγή: newsbomb.gr