Η Ιστορία και οι Ρίζες των Ανατολικορωμυλιωτών στο Πολύκαστρο μετά από 100 Χρόνια

Η Ιστορία και οι Ρίζες των Ανατολικορωμυλιωτών στο Πολύκαστρο μετά από 100 Χρόνια

Η πρόεδρος του τοπικού συλλόγου, Ελένη Χαμουρούδη, αναλύει την ιστορία και τις ρίζες των Ανατολικορωμυλιωτών που εγκαταστάθηκαν στο Πολύκαστρο του ν. Κιλκίς πριν από 100 χρόνια. Συζητά για τα πρώτα χρόνια της διαβίωσης στην καινούργια τους πατρίδα και τα έθιμα που όλοι αυτοί οι άνθρωποι έφεραν μαζί τους.

Ανεξαρτήτως της ακρίβειας ή όχι, υπάρχει ένα ενδιαφέρον στοιχείο που αναφέρεται στην ονομασία των περιοχών, εν προκειμένω του Καρασούλι. Σύμφωνα με μια ιστορία, οι Ανατολικορωμυλιώτες επιθυμούσαν να το ονομάσουν «Νέο Σιναπλί», ενώ οι Πόντιοι πρότειναν «Νέα Τραπεζούντα». Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου το 1928-1929, όταν δόθηκε εντολή από την κυβέρνηση για την αλλαγή όλων των βουλγάρικων και τουρκικών τοπωνυμίων.

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε προέβλεπε ότι οι κοινότητες θα πρότειναν τις νέες ονομασίες, αλλά σε περίπτωση ασυμφωνίας, μια επιτροπή που είχε οριστεί από την πολιτεία θα αποφάσιζε ποια ονομασία θα υιοθετηθεί. Ο πρόεδρος του Πολυκάστρου, λόγω της πλειοψηφίας των Σιναπλιωτών, ήταν Θρακιώτης, ενώ ο αντιπρόεδρος προερχόταν από την Πόντο και εκπροσωπούσε τη δεύτερη μεγαλύτερη κοινότητα.

Ακολουθεί το δεύτερο μέρος της συνέντευξης.

Διαβάστε περισσότερα…

Πηγή: newsbomb.gr