Κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω πυρκαγιάς στο Ξυλόκαστρο και ανησυχίες για αναζωπυρώσεις

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω πυρκαγιάς στο Ξυλόκαστρο και ανησυχίες για αναζωπυρώσεις

Η κατάσταση στο μέτωπο της πυρκαγιάς στο Ξυλόκαστρο παραμένει σταθερή, ωστόσο, η επικινδυνότητα για νέες αναζωπυρώσεις είναι αυξημένη με την Πυροσβεστική να αντιμετωπίζει αρκετές ενεργές εστίες. Καπνός από την φωτιά έχει φτάσει μέχρι την Αττική, ενώ το βράδυ και κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι πυροσβέστες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν αναζωπυρώσεις, κάποιες από τις οποίες εξελίχθηκαν σε νέα μέτωπα πυρκαγιάς. Ευτυχώς, οι περισσότερες από αυτές έχουν τεθεί υπό έλεγχο.

Στην περιοχή επιχειρούν 390 πυροσβέστες, σε 16 ομάδες δασοκομάντων, με τη στήριξη 115 οχημάτων, εθελοντών και ομάδων Πολιτικής Προστασίας, καθώς και υδροφόρων και μηχανημάτων έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι από αέρος συμμετέχουν 24 εναέρια μέσα, συμπεριλαμβανομένων 12 αεροσκαφών και 12 ελικοπτέρων, εκ των οποίων τα 2 είναι υπεύθυνα για τον συντονισμό.

Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν. Ο πρώτος παρουσίασε ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα, ενώ ο δεύτερος υπέστη τραυματισμό στο μάτι από τη βολή του νερού. Παρά τη μείωση των ανέμων, οι δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή και δεν εφησυχάζουν.

Επιπλέον, έχουν σταλεί διαδοχικά μηνύματα μέσω του 112 στους κατοίκους οικισμών της ευρύτερης περιοχής για να απομακρυνθούν, με στόχο την ασφάλειά τους. Ειδικότερα, σήμερα έχουν αποσταλεί προειδοποιήσεις στους κατοίκους των περιοχών Πύργος, Χελυδόρεο, Ζάχολη, Λαγκαδαίικα, Σπαρτιναίικα, Πελλήνη και Άνω Καλλιθέα Ξυλοκάστρου.

Τέλος, οι δύο σοροί των νεκρών εντοπίστηκαν από ομάδα ΟΠΚΕ σε δασική περιοχή κοντά στην κατασκήνωση Χαρούμενων Αγωνιστών στην Κόρινθο. Η διαδικασία για την ταυτοποίησή τους είναι σε εξέλιξη, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ανήκουν στους δύο εθελοντές που αγνοούνται από χθες το βράδυ στην ευρύτερη περιοχή των Άνω Πιτσών Κορινθίας. Την προανάκριση διενεργεί η Πυροσβεστική.
Πηγή: naftemporiki.gr