Καθέλκυση της φρεγάτας ΝΕΑΡΧΟΣ και ενίσχυση του ελληνικού πολεμικού ναυτικού

Καθέλκυση της φρεγάτας ΝΕΑΡΧΟΣ και ενίσχυση του ελληνικού πολεμικού ναυτικού

Η καθέλκυση της φρεγάτας τύπου Belharra «ΝΕΑΡΧΟΣ» προγραμματίζεται για την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου στο ναυπηγείο Naval Group στη Λοριάν της Γαλλίας. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, έχει προαναγγείλει το γεγονός αυτό, επισημαίνοντας ότι η δεύτερη φρεγάτα «Belharra» θα ενταχθεί στο Πολεμικό Ναυτικό.

Η Ελλάδα έχει στα σχέδιά της την απόκτηση τριών σύγχρονων φρεγατών, που θα ενισχύσουν τον στόλο του Ναυτικού και θα του δώσουν τη δυνατότητα να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η πρώτη φρεγάτα FDI «ΚΙΜΩΝ» αναμένεται να παραδοθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2025, ενώ οι φρεγάτες «ΝΕΑΡΧΟΣ» και «ΦΟΡΜΙΩΝ» θα παραδοθούν στα τέλη του 2025.

Οι νέες φρεγάτες διαθέτουν εκτόπισμα περίπου 4.500 τόνων και ανήκουν στην τελευταία γενιά «ψηφιακών» φρεγατών, εξοπλισμένες με το Advanced Electronically Scanned Array (AESA) ραντάρ Sea Fire και 32 πυραύλους Aster 30. Η Naval Group τονίζει ότι οι ψηφιακές υποδομές τους εξασφαλίζουν μελλοντικές δυνατότητες εξέλιξης, ώστε να αντιμετωπιστούν απειλές όπως οι βαλλιστικοί πύραυλοι και οι κυβερνοεπιθέσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται σοβαρά η απόκτηση και τέταρτης φρεγάτας FDI, γεγονός που θα συνεισφέρει ακόμη περισσότερο στην ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού. Το θέμα έχει φτάσει σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο και σχεδιάζεται με προοπτική 20 ετών για την εξοπλιστική στρατηγική της χώρας.

Η τελευταία φορά που το ελληνικό ναυτικό παρέλαβε πολεμικό πλοίο ήταν το 1996, με την παράδοση της 4ης φρεγάτας ΜΕΚΟ «ΣΑΛΑΜΙΣ». Η καθέλκυση της πρώτης φρεγάτας «ΚΙΜΩΝ» πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2023, κάτι που σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τον ναυτικό εξοπλισμό της χώρας.

Πηγή: naftemporiki.gr