Μείωση των αποθεμάτων πόσιμου νερού στην Αττική και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης

Μείωση των αποθεμάτων πόσιμου νερού στην Αττική και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης

Τα αποθέματα πόσιμου νερού στην Αττική έχουν σημειώσει δραματική πτώση μέσα σε μόλις δύο χρόνια, από 1100 εκατομμύρια κυβικά τον Οκτώβριο του 2022 σε λιγότερα από 700 εκατομμύρια σήμερα. Η αύξηση της ζήτησης, που καταγράφηκε το 1ο εξάμηνο του 2024, ήταν ιδιαίτερα ανησυχητική, με ρυθμούς που ήρθαν στο 12% τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ, Γιώργο Στεργίου, αυτή η κατάσταση συνδέεται με την κλιματική κρίση, η οποία έχει επιφέρει μείωση βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων, σε συνδυασμό με παρατεταμένες περιόδους υψηλών θερμοκρασιών και μεταφορά σκόνης.

Ο αναγκαίος συνδυασμός μειωμένων ποσοτήτων νερού και αυξημένης κατανάλωσης μπορεί, αν συνεχιστούν οι αντίξοες κλιματολογικές συνθήκες, να οδηγήσει στην εξάντληση των αποθεμάτων σε λιγότερα από 5 χρόνια. “Η κλιματική αλλαγή είναι κάτι που δεν μπορούμε να αλλάξουμε άμεσα, αλλά έχουμε τη δυνατότητα να προετοιμαστούμε και να προσαρμοστούμε”, υπογραμμίζει ο κ. Στεργίου.

Η ΕΥΔΑΠ έχει ξεκινήσει την υλοποίηση ενός σχεδίου για την αντιμετώπιση των πρόσφατων προκλήσεων, που περιλαμβάνει τη λειτουργία γεωτρήσεων στη Μαυροσουβάλα και την προσθήκη εφεδρικών πηγών, ώστε να ανακτηθεί περίπου το 1/3 της ετήσιας μείωσης των αποθεμάτων (75 εκατομμύρια κυβικά ετησίως). Παράλληλα, γίνεται αντικατάσταση αγωγών για να περιοριστούν οι απώλειες νερού από διαρροές.

Η ΕΥΔΑΠ προγραμματίζει επίσης μεσομακροπρόθεσμα μέτρα συνεργασίας με την Πολιτεία, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή τροφοδοσία περίπου 5 εκατομμυρίων πολιτών με υψηλής ποιότητας πόσιμο νερό. Ως προτεραιότητα έχει επιλεγεί η ενίσχυση του συστήματος Ευήνου – Μόρνου, με στήριξη από τους ποταμούς που τροφοδοτούν τη λίμνη Κρεμαστών, και θα προχωρήσει σύντομα η μελετητική και διαγωνιστική διαδικασία για αυτό.

Η αφαλάτωση έχει επιλεγεί ως στρατηγική εφεδρεία και σχεδιάζεται επίσης η χρήση ανακτημένου νερού για άρδευση και βιομηχανίες. Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι τέτοιες προσαρμογές απαιτούν χρόνο, και η κατανάλωση νερού με μέτρο από το κοινό μπορεί να διευρύνει τον απαραίτητο χρονικό ορίζοντα προετοιμασίας.

“Η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής προϋποθέτει μια συλλογική αλλαγή προσεγγίσεων”, καταλήγει ο κ. Στεργίου, επισημαίνοντας τη σημασία της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων και πολιτών για την επίτευξη των στόχων. Μικρές, καθημερινές αλλαγές στις συνήθειες κατανάλωσης νερού μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο για την Αττική.

Πηγή: naftemporiki.gr