Ο Άγιος Βησσαρίων και η Εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού

Ο Άγιος Βησσαρίων και η Εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού

Σήμερα, 15 Σεπτεμβρίου, είναι μια σημαντική ημέρα στην Ορθόδοξη Εκκλησία, καθώς ακολουθεί την Υψώσεως του Τίμιου Σταυρού.

Κατά τη διάρκεια αυτής της ημέρας τιμώνται οι εξής Άγιοι:

  • Ο Άγιος Βησσαρίων ο Αρχιεπίσκοπος Λαρίσης (Πολιούχος Καλαμπάκας και Τρικάλων)
  • Ο Άγιος Νικήτας ο Γότθος και Μεγαλομάρτυρας
  • Ο Όσιος Φιλόθεος ο Πρεσβύτερος και Θαυματουργός
  • Ο Άγιος Πορφύριος ο μίμος
  • Ο Άγιος Ιωάννης ο Νεομάρτυρας από την Κρήτη

Χρόνια Πολλά

Αυτή την ημέρα γιορτάζουν οι εξής:

  • Βησσαρίων, Βησσαρία
  • Νικήτας, Νικήτη, Νικήτα, Νικητία

Βησσαρίων, Επίσκοπος Λαρίσης

Ο Άγιος Βησσαρίων γεννήθηκε το 1489 ή 1490 στις Μεγάλες Πύλες της Θεσσαλίας (σημερινή Πύλη Τρικάλων) από τον Σωτήριο και τη Μαρία, που ήταν εύποροι. Σε ηλικία δέκα ετών μετακόμισε στα Τρίκαλα, όπου παρέμεινε υπό την καθοδήγηση του Αρχιεπισκόπου Μάρκου (1499-1527) και ασπάστηκε το μοναχικό βίο.

Η αφοσίωση του Βησσαρίωνα στον δάσκαλό του τον οδήγησε να χειροτονηθεί διάκονος και κατ’ επέκταση πρεσβύτερος. Ο Μάρκος φρόντισε να του παρέχει περαιτέρω μόρφωση, γεγονός που ενίσχυσε τη φήμη του για το φιλανθρωπικό έργο του.

Το 1516/1517 ο Άγιος χειροτονήθηκε επίσκοπος για την επισκοπή Ελασσόνος και Δομενίκου, αλλά όταν έφτασε εκεί, δεν έγινε δεκτός. Επέστρεψε στα Τρίκαλα, συνεχίζοντας τη διακονία του.

Μετά τον θάνατο του έξαρχου της επισκοπής Σταγών το 1521, ο Μάρκος τον τοποθέτησε στη θέση αυτή κατόπιν αιτήματος της τοπικής κοινότητας. Το 1527, με τον θάνατο του Μάρκου, ο Βησσαρίων εκλέγεται διάδοχος του και επεκτείνει τη δράση του σε όλη την αρχιεπισκοπή.

Ο Άγιος Βησσαρίων απεβίωσε στις 13 Σεπτεμβρίου 1540. Η μνήμη του τελείται στις 15 Σεπτεμβρίου λόγω των εορτών των εγκαινίων του ναού της Αναστάσεως και της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Δόξα του, τα λείψανα του, όπως η κάρα του, φυλάσσονται στη Μονή Δουσίκου στην Πύλη. Τιμάται επίσης ως πολιούχος σε Καλαμπάκα και Μεγανήσι.

Πηγή: newsbomb.gr