Ο Κωνσταντίνος Φουντάς αναλαμβάνει την προεδρία του CERN ως ο πρώτος Έλληνας ηγέτης του εργαστηρίου

Ο Κωνσταντίνος Φουντάς αναλαμβάνει την προεδρία του CERN ως ο πρώτος Έλληνας ηγέτης του εργαστηρίου

Ο Κωνσταντίνος Φουντάς αναλαμβάνει τη θέση του προεδρεύοντος του Συμβουλίου του CERN, του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού ερευνητικού εργαστηρίου πυρηνικής και σωματιδιακής φυσικής. Ο Έλληνας καθηγητής, ο οποίος είναι διακεκριμένος στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και εκπροσωπεί τη χώρα μας στο CERN, εξελέγη σε μία ανταγωνιστική διαδικασία και θα έχει θητεία από το 2025 έως το 2027. Η εκλογή του είναι σπουδαία, καθώς είναι ο πρώτος Έλληνας που κατέχει αυτή τη θέση.

Το CERN, το οποίο γιορτάζει 70 χρόνια λειτουργίας, απασχολεί περίπου 2.600 υπαλλήλους και έχει ως μέλη 24 κράτη (με την Ελλάδα να είναι ιδρυτικό μέλος). Παρέχει ένα μοναδικό φάσμα εγκαταστάσεων επιταχυντών σωματιδίων που προάγουν την έρευνα σε κορυφαία επίπεδα γνώσης με βιώσιμο και περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο. Το εργαστήριο φέρνει σε επαφή επιστήμονες από όλο τον κόσμο, προάγοντας την επιστήμη και την τεχνολογία προς όφελος της ανθρωπότητας.

Η επιτυχία του κ. Φουντά είναι αποτέλεσμα μιας καλά σχεδιασμένης διπλωματικής κινητοποίησης καθώς και του υψηλού επιστημονικού κύρους του. Το CERN επίσης εκπαιδεύει νέες γενιές επιστημόνων, μηχανικών και τεχνικών, ενισχύοντας τις αξίες της έρευνας και της επιστήμης.

Πηγή: naftemporiki.gr