Σοβαρές ανησυχίες για την πτώση των γεννήσεων στα νησιά του Αιγαίου

Σοβαρές ανησυχίες για την πτώση των γεννήσεων στα νησιά του Αιγαίου

Σοβαρές ανησυχίες εκφράζουν οι δήμαρχοι των νησιών του Αιγαίου σχετικά με τη μείωση των γεννήσεων, με τον Άγιο Ευστράτιο να αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Το μικρό αυτό νησί, που έχει πληθυσμό μόλις 250 κατοίκων, παρουσιάζει μια δραματική έλλειψη νέων. Ο δήμαρχος του νησιού, Κώστας Σινάνης, αναφέρει ότι υπάρχουν λιγότερες από 2 γυναίκες κάτω των 30 ετών και τονίζει ότι είναι απαραίτητο να βρεθούν κίνητρα για να επιστρέψουν οι νέοι πίσω στον τόπο τους και να δημιουργήσουν οικογένειες. “Δυστυχώς, είχαμε μία γέννηση πέρυσι και άλλη μία πριν από τρία χρόνια”, προσθέτει.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα, καθώς το 2022 κατέγραψε τον χαμηλότερο αριθμό γεννήσεων των τελευταίων 92 ετών. Φέτος, μάλιστα, η χώρα σημείωσε τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού στην ΕΕ. Με ποσοστό γεννήσεων μόλις 1,3 μωρά ανά γυναίκα, η Ελλάδα είναι σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από το 2,5 που απαιτείται για τη διατήρηση του πληθυσμού.

Ο Μιχάλης Βλασταράκης του ομίλου Eurobank προειδοποίησε ότι αν η κατάσταση δεν αλλάξει, το μέλλον φαίνεται δυσοίωνο. “Σε περίπου 25 χρόνια, το ένα τρίτο του πληθυσμού θα είναι άνω των 65 ετών και το 2050 θα είμαστε 2,5 εκατομμύρια λιγότεροι”, δήλωσε. Επίσης, τόνισε ότι οι οικονομικές συνέπειες αυτής της τάσης θα είναι σοβαρές, επηρεάζοντας το ΑΕΠ, την εργασία, το ασφαλιστικό σύστημα και άλλους τομείς.

Αν και η κατάσταση είναι κρίσιμη, το υπουργείο Οικογένειας της Ελλάδας ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επενδύσει 20 δισ. ευρώ έως το 2035 σε κίνητρα, όπως χρηματικές παροχές και φοροαπαλλαγές, προκειμένου να ενθαρρύνει τις γεννήσεις. Οι τοπικές αρχές συνεχίζουν να προειδοποιούν για την κατάρρευση των νησιών αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση.

Πηγή: naftemporiki.gr